Over Birgit Braunstein |
|
In 2004 werd Birgit Braunstein door het Oostenrijkse vakblad "Wo
isst Österreich" uitgeroepen tot "Winzerin des Jahres".
Dit is de voorlopige bekroning van een loopbaan die in het midden
van de jaren '90 begon, toen ze het ouderlijk bedrijf in Purbach
am See van haar vader Paul overnam.
De wijngaarden, zo'n 20 hectaren groot, liggen op de mooiste plekjes
van het "Hügelland" nabij de "Neusiedler See".
Aan de westkant worden ze beschermd door het Leithagebergte, de
Neusiedler See zorgt voor de nodige afkoeling.
De streek is vooral bekend om zijn rode wijnen, die onder de appellatie
"Burgenland" vallen. De Blaufränkisch is de meest
aangeplante druif in deze streek en kenmerkt zich door zijn stevige
structuur en kruidigheid.
De rode wijnen van het Weingut Braunstein worden in Oostenrijk bij
wijze van spreken bedolven onder de prijzen. Volkomen terecht, wat
ons betreft. |
|
|
|
|
De wijnen van het Weingut Braunstein |
|
Blaufränkisch Heide |
|
De
Blaufränkisch is een typisch Centraaleuropese druif, met een
dikke schil, waaruit donkere en tanninerijke wijnen voortkomen.
Het is de meest aangeplante rode druif in het Burgenland. Purperrood.
Een zeer kruidige geur: kruidnagel, kaneel, bramen, drop. In de
smaak vol fruit, perfect afgerond, heel kruidig en een beetje peperig
(met een alcohol die perfect binnen de perken blijft). |
|
St. Laurent Goldberg |
|
Voor
de Kelten, die de wijnbouw in het Burgenland 3000 jaar geleden introduceerden,
was "schieffer" of leisteen van zulk een waarde dat ze
het goud noemden. Vandaar dat dit met leisteen bezaaide perceel
aan de top van de Leithaberg "Goldberg" wordt genoemd.
De St. Laurent is een van oorsprong Franse druif verwant aan de
Pinot Noir die momenteel vooral verbouwd wordt in Duitsland (en
dan vooral in de Pfalz) en Oostenrijk. Zijn mooiste expressie vindt
deze druif in het Burgenland: de typische indringende kersengeur
en -smaak, de complexe mineraliteit. Zeer donker. Heel speciale
neus van kersen, kirsch, thijm en laurier, mineralig. Een mond vol
kersenconfituur, met discrete tannines op 't einde. Een zeer complexe
wijn die toch zeer toegankelijk blijkt. |
|
Oxhoft |
|
Dit
is de absolute top van de rode wijn in Oostenrijk, bekroond bij
meer dan één gelegenheid. Een cuvée van Zweigelt,
Blaufränkisch en Cabernet Sauvignon. Van de Blaufränkisch
wordt beweerd dat hij het uitstekend doet in combinatie met andere
druiven, en dat blijkt hier. Een zeer kruidige neus, met specerijen
als nootmuskaat. De smaak is uiterst geconcentreerd en toch zeer
mooi rond, goed gekruid, een beetje grafiet. De edeltannines zijn
nog zeer present op 't einde. |
|
|