Omtrent
Campania |
|
De Campania is de zuidelijke Italiaanse provincie rond Napels. De bekendste
en grootste wijngebieden van de provincie zijn Benevento en Avellino,
gelegen in de heuvels van het binnenland. Aan de kust en op de eilanden
vind je echter ook zeer interessante wijnen.
Het meest tot de verbeelding sprekende wijngebied is uiteraard het Parco
Nazionale del Vesuvio, dat op de flanken van de Vesuvius is gelegen. De
wijnen die uit dit gebied afkomstig zijn, dragen de appellatie "Lacryma
Christi del Vesuvio".
De klassieke blauwe druif van de streek is de aglianico. De naam is afgeleid
van "hellenico", wat duidt op de Griekse oorsprong van de druif.
De aglianico wordt laat geoogst en levert tanninerijke en kruidige wijnen
op. De piedirosso is dan weer de basis van minder krachtige en meer fruitgedreven
rode wijnen.
Gangbare groene druiven zijn: falanghina, coda di volpe (wat "vossenstaart"
betekent), fiano, greco. De falanghina en coda di volpe leveren robuuste
wijnen op, de fiano en de greco meer gesofisticeerde. De coda di volpe
wordt ook caprettone genoemd.
|
|
Massimo Setaro |
|
Aangezien
de Vesuvius een zeer explosieve vulkaan is, zijn de gronden er rondom
bezaaid met zwart zand (vulkaanas) en grijze en zwarte "lapilli",
dit zijn vulkanische steentjes tot 7 cm groot. De bodems rond de
Vesuvius zijn uitermate rijk aan potassum, ijzer, fosfor en silicium
en behoren op die manier tot de mineraalste op de planeet.
Dit
verklaart het unieke karakter van de wijnen van de Casa Setaro.
Daarnaast is er het werk van Massimo Setaro in wijngaard en kelder.
Een uitspraak van zijn grootvader is als een mantra geworden: "Rispetta
ed ama la terra, lei saprà ricompensarti." Of: respecteer
de aarde en zie ze graag, ze zal weten hoe ze je moet belonen.
De wijnen
van de Casa Setaro barsten van de mineraliteit en persoonlijkheid
en zijn een belevenis om te drinken. Qua concentratie en fruitbeleving
kan je ze nog het best vergelijken met onze Oostenrijkse en Zuid-Duitse
wijnen. Setaro probeert altijd echt wijn te maken. Geen alcoholbommen,
maar karaktertjes die druif en bodem weergeven. |
|
De wijnen van de Casa Vinicola Setaro |
|
Falanghina "Campanelle" |
|
Een
mooie lichtgele schijn. Delicate en kruidige neus: dennennaalden,
gedroogde abrikoos. Smaak is tintelend en geconcentreerd. Zeer droog.
Ook het kruidige komt terug in de smaak. Mooi evenwicht tussen fruit
en kruidigheid. |
|
Lacryma di Christi del
Vesuvio Bianco "Munazei" |
|
Is
voor 100% samengesteld uit de autochtone coda di volpe, ook caprettone
genoemd. Honinggeel. Een heel bijzondere, zwoele neus van bloesems
en rijp fruit zoals meloen en dadels. In de mond massa's fruit (opnieuw
zuidvruchten). Zeer droog en gekenmerkt door een klein bittertje
op het eind. Een heel expressieve en fluwelige wijn. Gesofisticeerd
ook. De link naar onze Oostenrijkse wijnen is snel gelegd. |
|
Aglianico "Terramata" |
|
Diep
paarsrood. Wat een neus! Met een uitgesproken mediterraanse expressie:
zilt, kruidig (thijm, laurier), rotsig, stoffig en leerachtig. In
de mond schitterend fruit met stevige tannines. Geeft een frisse
indruk en is wegens zijn mineraliteit ook slanker en gelaagder dan
andere Zuid-Italiaanse wijnen. |
|
Lacryma Christi del
Vesuvio Rosso "Munazei" |
|
100%
piedirosso. Robijnrood. Het aroma is een keukenkruidenbom: kaneel,
kruidnagel, kardemon en kersen. Smaak is kruidig en droog, met getemde
tannines. Alles goed in balans. Een fluwelige, fruitgedreven, ronde
wijn met een minerale hoek af. |
|
|
Luigi Maffini |
|
Ook
bij Luigi Maffini vinden we de aglianico terug. We bevinden ons
in Cilento, een ruwe en bergachtige kuststreek in het zuiden van
Campania. De historische wijngaard van Maffini ligt in Castellabate
bij de zee, maar de meeste druiven komen tegenwoordig van de nieuwe
wijngaarden en "cantina" in Giungano, in de heuvels boven
Paestum.
De
wind blaast hier gedurig vanuit de Thyrreense zee en zorgt zo voor
afkoeling. De bodems bestaan hoofdzakelijk uit klei en kalksteen.
Sinds
1996 brengt Maffini de fiano Kratos op de markt. Hij behoort intussen
tot de meest gereputeerde wijnmakers van Campania. Alle wijnen van
het huis zijn bio gecertifieerd. |
|
De wijnen van Luigi Maffini |
|
Fiano"Kratos" |
|
Honinggeel,
heel kleurig. Een rijk aroma van tropisch fruit (mango) met een
uitgesproken kruidige component. Pittige smaak, fluwelig, met een
mooie balans tussen zuren en fruit. Een mooi glas wijn dat blijft
boeien. |
|
Aglianico "Kleos" |
|
Donkerpaars.
Heel expressief en rijk aroma: dennennaalden, leder en specerijen
als kruidnagel en jeneverbes. Smaak is krachtig met tannines die
zeer aanwezig maar niet agressief zijn. Aangename, lange afdronk. |
|
Aglianico "Cenito" |
|
Diep
paarsrood. Een rijk aroma van gerookt vlees en leder. Smaak is fluwelig
en zacht. Het bosfruit en de tannines zijn mooi vervlochten. Een
zeer rijpe en geconcentreerde aglianico van internationale klasse.
|
|
|