Over Matilde Poggi |
|
|
Sinds
1984 voert Matilde Poggi het beheer over Le Fraghe, een familielandgoed
in Cavaion Veronese op een boogscheut van het Gardameer, alles samen
zo'n 28 hectaren. Cavaion behoort met Bardolino zelf en nog enkele
andere plaatsjes tot de "Bardolino Classico", de kernzone
van de "Bardolino". De regio, die wordt gedomineerd door
grote coöperatieven en négociants, overspoelt elk jaar
weer de markt met een zee van lichte rode wijnen, waarin het voor
zelfstandige producenten moeilijk is om zich te onderscheiden.
Sommigen grijpen naar allochtone soorten zoals Cabernet en Merlot
om dit te bewerkstelligen. Anderen, waaronder Matilde Poggi, houden
echter vast aan de authenticiteit van de Bardolino en zetten alles
op kwaliteit. Sinds 1984 zijn in de wijngaarden van Le Fraghe de
druivenstokken dichter bij elkaar geplaatst, terwijl de opbrengst
drastisch werd teruggeschroefd. Corvina en Rondinella werden op
aparte percelen geplant, omdat de Rondinella, die met zijn dikkere
schil verantwoordelijk is voor de (bescheiden) tannines van de Bardolino,
later rijpt dan de Corvina. De minderwaardige Molinara werd geëlimineerd.
Experimenten met Chardonnay werden ondanks commercieel succes stopgezet.
Even zag het er naar uit dat ook de Chiaretto het slachtoffer zou
worden van deze compromisloosheid, maar dat blijkt uiteindelijk
(en gelukkig) niet het geval.
De wijnen van Le Fraghe hebben hun vaste stek in de Italiaanse vakgidsen.
|
|
|
|
|
|
De wijnen van Le Fraghe |
|
Camporengo |
|
In
de westelijke Veneto maken de Trebbiano toscano, de Tocai en de
Garganega traditioneel de dienst uit als het over wit gaat. De enige
witte wijn van Le Fraghe is een monocépage van Garganega.
Het aroma is eerder discreet, met impressies van abrikozen en chicorei.
De chicorei vinden we ook terug in de volronde, rijpe perziksmaak.
Een witte wijn met body die zich het meest laat appreciëren
bij een lichte maaltijd.
|
|
Bardolino Chiaretto |
|
De Chiaretto wordt gemaakt op basis van dezelfde druiven als de
rode Bardolino, met name Corvina en Rondinella, maar gevinifieerd
volgens het rosé-procédé, dit wil zeggen :
gegist gedurende zeer korte tijd. Resultaat is een extreem frisse
maar toch bijzonder aromatische en fruitige zomerwijn, die in 2003
niet verrassend een prijs heeft gewonnen voor zijn "bevebilità". |
|
Bardolino |
|
Als
een van de voortrekkers van de appelatie, heeft Matilde Poggi zich
tot doel gesteld de Bardolino in zijn authenticiteit te herstellen
en af te geraken van het "goedkope", toeristische imago
van deze wijn. Jaargang 2004, samengesteld uit Corvina en Rondinella,
is verrassend donker voor een Bardolino. De geur is opvallend bloemig
voor een rode wijn, hoewel we ook een vleugje leder bemerken. De
smaak is fruit in het kwadraat (frambozen, watermeloen) en mooi
gecorseerd. Verwacht hier geen krachtpatserij, dit is pure finesse. |
|
Quaiare |
|
In
de appelatie "Bardolino" wordt duchtig geëxperimenteerd
met andere rode druivensoorten dan de traditionele Corvina, Rondinella
en Molinara. Zo mag een "Bardolino Superiore" sinds 2001
tot 20% Cabernet Sauvignon of Merlot bevatten. Sommige producenten
maken hiervan gebruik om donkerder en meer gestructureerde Bardolino's
te maken, maar Mathilde Poggi houdt vast aan de eigenheid van haar
rode Bardolino, en besloot op basis van de Cabernets een aparte
cuvée te produceren. Dit heeft voor de jaargang 2000 geleid
tot een in alle opzichten rijpe, geconcentreerde en klasserijke
wijn (70% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc). Geen spoor van
de in Noord-Italië wel eens opduikende "groene" tannines.
In de neus de typische, indringende kriekengeur van de Cabernet
Sauvignon, gekruid met jeneverbes, geroosterde bitterpeeën,
gemalen koffie, kruidnagel, dennennaalden... Bij het walsen komt
er een massa cassis vrij. In de smaak, krachtig maar uitgebalanceerd,
opnieuw cassis en krieken, aangevuld met pure chocolade en kruidnagel.
Een ongelooflijk rijke wijn, die weliswaar zuurstof en tijd nodig
heeft om volledig tot zijn recht te komen. |
|
|