Over Thomas Siegrist |
|
De Duitse wijnstreek de Pfalz, en zeker het zuidelijke deel ervan,
de "Südliche Weinstrasse", heeft een microklimaat dat
zeer mediterraans aandoet. Oleanders en olijfbomen behoren hier tot
de dagdagelijkse flora. Dat verklaart allicht waarom hier volrijpe
rode wijnen worden gemaakt, in de eerste plaats van de Spätburgunder
ofte Pinot Noir, maar ook, en zeker niet te veronachtzamen, van de
Dornfelder. Deze druif werd 50 jaar geleden gekruist uit zowat alle
in Duitsland gangbare rode druivensoorten. Thomas Siegrist wordt in
die mate met deze druif geïdentificeerd, dat hij ook wel de "Dornfelder
König" wordt genoemd. Dit mag echter niet tot de conclusie
leiden dat Siegrists witte wijnen de moeite niet lonen. Wel integendeel!
Als lid van het "Deutsches Barrique Forum" was hij een
van de pioniers van de vatrijping in de Pfalz, en met de "Fünf
Freunde", een groep van vijf vooraanstaande wijnmakers uit
de streek, deelt hij de zucht naar kwaliteit en originaliteit. Wijn
maken is volgens de Siegrist-filosofie een werk van lange adem waarbij
experiment, eigenheid van de wijn en respect voor de omgeving centraal
staan. Als symbool voor de etiketten van zijn meest recente wijnen
heeft hij dan ook de "Weinbergschnecke", de wijngaardslak
genomen, omdat die de factor "tijd", tegen de tijdsgeest
in, een andere betekenis geeft.
In het wijngoed Siegrist, 14,5 hectaren groot, werkt men volgens
de principes van de "Umweltschönender Landwirtschaft".
Dit betekent onder andere dat de planten niet worden overbelast.
Tussen de wijnstokken wordt de kruidengroei gestimuleerd, wat dan
weer het micro-leven in de bodem, de stokken en uiteindelijk ook
de wijn ten goede komt. |
|
|
|
|
|
De wijnen van het Weingut Siegrist |
|
Pinot Blanc Kabinett
Trocken |
|
Thomas
Siegrist gelooft in de kracht van het "terroir". De "Weissburgunder"
(ofte "Pinot Blanc") van het huis wordt geteeld in een
"Keuper"-bodem, dit is een klei-achtige, steenrijke ondergrond,
die volgens Siegrist immer moeilijk te bewerken is: is hij niet
te nat, dan is hij te droog. Allicht ligt hier de verklaring voor
het ongemeen mineralige karakter van deze "Weissburgunder".
In de geur nadrukkelijk pompelmoes, de smaak (mandarijntjes en vanille)
wordt ondersteund door levendige zuren. Een zeer fijne "Kabinett". |
|
Pinot Blanc Spätlese
Trocken |
|
Het
gaat hier om een zeer aparte "Pinot Blanc", zoals je hem
in Frankrijk met moeite zult vinden. In het aroma uitgesproken citrus
en mineralen. In de - zeer prikkelende - smaak vinden we geconcentreerde
mandarijntjes terug, evenals sporen van ananas en noten. De zuren
kunnen we niet minder dan "zinderend" noemen. Blijft zeer
licht. |
|
Scheurebe Spätlese
Trocken |
|
Nog
een typisch Duitse druif, die bekend staat om haar krachtige aroma
en dikwijls wordt verwerkt tot halfzoete wijn. "Explosief"
is zeker niet overdreven als qualificatie: een wolk van tropisch
fruit (passievrucht), cassis en bloesems refereert aan de beste
dessertwijnen. In de mond is deze wijn dan weer, wars van de geschapen
verwachtingen, beendroog. 2003 maakt hier zijn belofte meer dan
waar. (Deze wijn is niet langer beschikbaar, 11/02/2006.) |
|
Riesling Spätlese Trocken
"Sonnenberg" |
|
Een
uitermate krachtige Riesling die het meer van zijn kruidigheid en
tropisch fruit moet hebben dan van de klassieke "pétrole".
Alleszins met een enorme diepgang en concentratie. Deze wijn behoort
tot de categorie van het "Grosses Gewächs", door
de VDP-Pfalz (Predikätsweingüter uit de Pfalz) in het
leven is geroepen voor uitzonderlijke wijnen die volgens de strengste
normen worden geteeld en geoogst. Bekroond in de "Ambiance"
Riesling-proeverij van april 2006!
|
|
Chardonnay Spätlese
Trocken Barrique |
|
Een
bom van een wijn, de Chardonnay uiterst geconcentreerd en gedragen
door een eikenhout dat zich op geen enkel ogenblik opdringt en hier
de knecht is van het fruit in plaats van omgekeerd. In de geur geroosterde
amandelen, mango, lychee. Qua smaak staat het fruit pal in al zijn
finesse en kracht: massa's tropisch fruit en een vleugje pompelmoes. |
|
Dornfelder Trocken |
|
Het
paradepaardje van het huis, gerijpt op houten vaten, wat structuur
en textuur zeker ten goede komt. Ook jaargang 2004 is alweer een
schot in de (fruit)roos! Kleur is donkerpurper, het aroma dicht
en kruidig (laurier, thijm), beetje koppig. Daarna een pittige smaak
van bramen en bosbessen, vleugjes caramel en walnoten. Levendige
zuren. Dit doet alleszins meer denken aan de "garrigue"
dan aan de Pfalz! Is nog vrij jong en wint aan toegankelijkheid
met wat zuurstof. Een wijn die een beetje tijd nodig heeft om tot
zijn recht te komen. (Deze wijn is niet langer beschikbaar.) |
|
Dornfelder Trocken Barrique |
|
Dezelfde
Dornfelder, maar deze keer gerijpt op eiken vaten, wat de wijn een
zeer herkenbaar en internationaal karakter geeft. Jaargang 2003
is purper, bijna inktkleurig. Geur is zeer rijp, met laurier, thijm,
kruidnagel. Smaak is zeer toegankelijk (vanille overheerst), maar
goed onderbouwd met stevige zuren en edele tannines. Opnieuw klassewerk!
(Deze wijn is niet langer beschikbaar.) |
|
Cuvée Johan Adam Hauck |
|
Johan
Adam Hauck was de achttiende-eeuwse eigenaar van de "Zehntkeller"
(cijnskelder) in Leinsweiler waarin Thomas Siegrist tegenwoordig
zijn beste wijnen op vaten laat rijpen. Ook toen werden er in de
zuidelijke Pfalz al rode wijnen verbouwd, in de eerste plaats Spätburgunder
(of Pinot Noir), maar ook Saint-Laurent, een druif die aan de basis
ligt van dichte, donkere, naar rode kersen geurende wijnen. Deze
twee soorten heeft Siegrist in gelijke verhoudingen samengebracht
in deze oorspronkelijke cuvée, en aangevuld met 20% Merlot.
Resultaat is een dieprode en zachte, afgeronde wijn. Geur van kersen
en geconfijte engelwortel, de smaak duidelijk refererend naar de
Spätburgunder en ondersteund door sterke tannines die afgeronder
worden naarmate de wijn meer zuurstof krijgt. |
|
Pinot Noir Barrique
** |
|
Noem
het Spätburgunder of Pinot Noir, het gaat hier alleszins om
dezelfde druif. Een wijn van een enorme volheid en concentratie,
volgens Thomas Siegrist de beste rode wijn die hij tot nog toe gemaakt
heeft.
Scharlakenrood, tamelijk donker. Fijne geur maar zeer intens en
kruidig: bloemen (rozen), zoethout, appelsalie en een beetje koriander
zelfs. De smaak is van een uitzonderlijke klasse: prachtig geconcentreerd
en fluwelig fruit, zeer rijpe pruimen. De barrique-lagering zorgt
voor een solide structuur met krachtige tannines die zeer aanwezig
maar nooit opdringerig zijn. Een schitterende proef- en maaltijdwijn. |
|
Grauburgunder Trockenbeerenauslese Wollmesheimer Mütterle |
|
De
"Trockenbeerenausleses" staan op de hoogste trap van de Duitse predikaatswijnen,
waarbij de druiven pas worden geplukt wanneer ze verschrompeld aan
de stok hangen. Eens (voorzichtig) geperst groeien ze uit tot uiterst
geconcentreerde, mildzoete (edelsüsse) wijnen die toch nog prat
kunnen gaan op een stevige onderbouw van zuren. |
|
|