Over Stefan Winter |
|
|
Rheinhessen is het grootste Duitse wijngebied en strekt zich uit
tussen Mainz, Bingen en Worms, niet toevallig alledrie aan de Rijn.
In dit zacht glooiende landschap worden in de eerste plaats witte
druiven geteeld. De Müller-Thurgau en de Silvaner hebben het
grootste aandeel. Volgt: de Riesling, die vooral op kalkhoudende
bodems een zeer mooie expressie krijgt.
Met zijn 30 hectaren is het wijngoed Winter zeker geen lilliput.
Stefan Winter werkt hier, samen met zijn ouders Edmund en Hiltrud,
al jaren aan een doorgedreven kwaliteitsverbetering. Dat werk begint
al zeer vroeg in de wijngaard en gaat door tot aan de oogst, die
zo laat mogelijk plaatsvindt, kwestie van de druiven maximaal te
laten rijpen. De wijn wordt ruim de tijd gegund om te gisten, tussen
de tien en de dertig dagen. Waar mogelijk wordt de gisting in gang
gezet door middel van natuurlijke gisten ("spontanhefen").
Resultaat zijn zeer mineralige en geconcentreerde wijnen met een
kristalheldere fruitexpressie. Ook Jancis Robinson (de befaamde
Engelse wijnguru) is zwaar gecharmeerd door Winters Rieslings, getuige
haar blog.
Stefan Winter is medestichter van het wijncollectief "Message
in a bottle", dat een 20-tal jonge wijnmakers uit Rheinhessen
verzamelt en dat kwaliteit en vernieuwing hoog in het vaandel voert.
|
|
|
|
De wijnen van het Weingut Winter |
|
Riesling Gutswein |
|
Hoewel
2006 algemeen wordt beschouwd als een "moeilijk jaar"
voor Duitse wijn, proeven we bij Winter allesbehalve groene of onrijpe
elementen. Ondanks het slechte herfstweer bleken de Riesling-druiven
perfect gerijpt. Dat blijkt uit de basisriesling van het huis, die
al meteen een schot in de roos is. Redelijk donkergeel. Een heel
speciale, kruidige en delicate neus: abrikoos, specerijen, thijm,
een beetje zilt zelfs. Heel rond in de mond, met discrete, gesofisticeerde
zuren en massa's exotisch fruit. Volumineus. Blijft lang "hangen".
Een kanjer van een Riesling. |
|
Riesling "Kalkstein" |
|
Deze
Riesling is afkomstig van een perceel met een bodem van overwegend
"muschelkalk". Mineraliger dan de basisriesling, maar
met eenzelfde kruidigheid en concentratie. |
|
|
|