Over Friedrich Becker |
|
In het uiterste zuiden van de Pfalz, vlak tegen de grens met Frankrijk,
ligt het wijndorpje Schweigen. Het is in de eerste plaats bekend
om zijn "Deutsches Weintor", de poort die het begin (of
het einde) vormt van de "Deutsche Weinstrasse". Daarnaast
heeft het een uitstekende reputatie omwille van zijn wijnbouwers,
die handig gebruik maken van de kalkhoudende terroir om zeer mineralige
en toch fruitgedreven wijnen te maken.
Het wijngoed Becker beslaat 'n goeie 15 hectaren, waarvan ongeveer
de helft zich in Frankrijk bevindt. Het is precies daar, op de sterk
kalk- en mergelhoudende houdende bodems van Wissembourg (en dat
is dus de noordelijke Elzas), dat de Spätburgunders ofte Pinot
Noirs van het huis worden geteeld. Die scheren in Duitsland hoge
toppen. De Beckers worden algemeen beschouwd als behorend tot de
beste Duitse rodewijnmakers. Fritz Becker senior én junior
streven dan ook in alles de hoogste kwaliteit na: bij het selecteren
van de bodem voor een druivensoort, bij het snoeien tijdens de zomer,
bij het bekampen van het ongedierte (wat gebeurt door middel van
mijten en kevers), bij de gisting en rijping in de kelder. Op die
manier maken ze wijnen die een onvergelijkbare expressie zijn van
druif en terroir.
In de jaren 80 maakte Becker al naam door geen zoete witte wijnen
te maken, wat toen gangbaar was in Duitsland, maar fris-zurige.
Daar ligt de oorsprong van de etiketten van het wijngoed, die verwijzen
naar de fabel van de La Fontaine (of is het Aesopus?): "De
druiven zijn zuur".
In 2006 is Fritz Becker door Gault-Millau uitgeroepen tot Duitse
"Aufsteiger des Jahres". Voor hem betekent dit geen eind-
maar een startpunt. Hij heeft er twintig jaar over gedaan om de
Pinot Noir te leren maken, vanaf nu kan het enkel nog opwaarts gaan.
Ooit gevraagd hoe men goede rode wijn maakt, antwoordde Becker senior:
"Met de buik". Sommigen noemen zijn wijnen dan ook "emotioneel".
Hoe proeft een "emotionele" wijn? Proberen maar...
|
|
|
De wijnen van het Weingut Friedrich Becker |
|
Spätburgunder "B" |
|
De
"B" staat voor "barrique". Aangezien bij de
Beckers het fruit centraal staat, betekent "barrique"
hier niet: overdaad aan Franse eik. Bovendien wordt er, zoals bij
de andere "Fünf Freunde" gewerkt met eik uit de Pfalz.
Robijnrood. Een schitterende neus van framboos, kersen, leder, een
vleug chocolade, zeer mineralig ook. In de smaak perfect rond fruit
gedragen door een vlezige structuur. Deze wijn heeft een finesse
en een lengte die je ademloos achterlaten. Duitse rode wijn? Ja
bitte... |
|
Spätburgunder Sankt-Paul |
|
In
Wissembourg, net over de grens met Frankrijk, heeft Fritz Becker
een "château" aangekocht, gekend onder de naam St.
Paul. Het is een voormalige versterking van de abdij van Wissembourg.
Op (voorlopig) een halve hectare wordt hier de top-Pinot Noir van
het huis geteeld. Op 20 cm diepte begint hier een grondlaag die
bestaat uit "löss" en kalkmergel. Een Pinot Noir
die de beste Bourgognes naar de kroon steekt en door sommigen als
"pure zinnelijkheid" wordt omschreven. Jaargang 2004 werd
door Gault-Millau met een score van 92 bedacht. |
|
|
|