Over de broers Cesconi |
|
Cesconi is een naam die klinkt als een klok in het Italiaanse Trentino
en ver daarbuiten. De vier broers Cesconi zijn wijd en zijd bekend
om hun fijne witte wijnen en hun krachtige, gesofisticeerde rode.
Hun thuisbasis is het gehuchtje Pressano in het noorden van de provincie
Trentino (op luttele kilometers van het Faedo van Graziano Fontana!).
We bevinden ons hier nog volop in de (voor)bergen, en dus kozen
de broers voor hun wijnen de categorie "Vigneti delle Dolomiti".
Een kwaliteitsgedreven approach in combinatie met een unieke terroir
geven hier aanleiding tot verrassende resultaten.
De rode druiven worden geteeld in het plaatsje Dro, een tiental
kilometer noordelijk van het Gardameer, in het uiterste zuiden van
Trentino. Daar zijn klimaat én bodem geschikter voor de Merlot
en de Cabernet Franc.
Met Roberto Cesconi, het uithangbord van de familie, bleken wij
een passie voor Duitse wijnen te delen. Zijn stages in het buitenland
heeft Roberto vooral in Duitsland gelopen: aan de Moezel, in de
Palts en in Baden. Voordien had hij ook al een stage gedaan bij
het wijn-enfant-terrible Bonny Doon in Californië. Duitse Rieslings
en Spätburgunders hebben voor Roberto geen geheimen: hij heeft
ze bij wijze van spreken met de (professionele) paplepel ingegoten
gekregen. Voor Italiaanse wijnmakers getuigen de Cesconi's van een
(te) zeldzame breeddenkendheid en nieuwsgierigheid.
Naast de rode bieden wij nu ook enkele witte wijnen van het huis
aan. |
|
|
|
|
De wijnen van de Azienda Agricola Cesconi |
|
Prabi Bianco |
|
De
witte basiscuvée van het huis is een blend van Incrocio Manzoni,
Riesling en Pinot Bianco. De Incrocio Manzoni is op zich al een
(aromatische en lekker zurige) kruising van Riesling en Pinot Bianco,
ontwikkeld in het Istituto Agrario van San Michele, de befaamde
wijnbouwschool van Trentino.
Donkergeel. Een zeer rijke en intense neus van honing en kruiden,
een beetje fumé (geroosterde pijnboompitten en vanille),
maar ook geel fruit als perzik. Smaak is harmonieus en fluwelig
(vanille) maar met stevige zuren (Incrocio en Riesling!). Een klein
gedeelte van deze wijn is gerijpt op gebruikte eiken vaten, wat
aanleiding geeft tot een verrassende "nieuwewereldstijl". |
|
Nosiola |
|
Een
inheemse witte druif uit Trentino die wegens haar noterig aroma
Nosiola zou zijn gedoopt en bekend staat als zeer fijn en gesofisticeerd.
Bleekgeel. Een discrete neus, en we menen inderdaad wat hazelnoot
te herkennen. Daarnaast ook abrikoos, dennenaalden, een vleugje
acacia. In de smaak, zeer fruitig en kruidig, een beetje zwarte
peper, peer, pompelmoes, sinaasappelschil, een impressie van kumquats.
In alle opzichten een zeer originele en aantrekkelijke witte bergwijn. |
|
Rosso Vigneti delle
Dolomiti "Moratèl" |
|
Een
cuvée van (houdt u vast): Merlot (40%) en Cabernet Franc
(eveneens 40%), aangevuld met Lagrein, Teroldego en Syrah.
Jaargang 2004 is zeer donkerrood. Een zeer aardse geur met leder
en pruimen. Lekker zurig in de mond, vol van smaak, met een mooie
structuur. Een klassewijn met een zeer interessant prijskaartje. |
|
Rosso Vigneti delle
Dolomiti Lagrein + Teroldego |
|
Twee
verwante druiven in één cuvée. Geen "artiestennaam"
voor deze wijn, er wordt gewoon naar de druiven verwezen. De Lagrein
is een typisch Zuidtiroolse druif met uitlopers in Trentino. De
Teroldego wordt enkel in het noorden van Trentino aangebouwd (Mezzocorona
en Mezzolombardo zijn de bekendste centra). Zéér diepgekleurd
purper. De neus is alvast verbluffend: truffels, bramen, mokka die
in heerlijke wolkjes uit het glas opkringelen. In de smaak massa's
fruit en chocolade. Lekkere zuren en een stevige structuur. Van
zulk een concentratie dat we de term "smeuïg" zouden
willen gebruiken. Een ontdekking van jewelste. |
|
Rosso Vigneti delle
Dolomiti "Pivier" |
|
100%
Merlot. De wijngaard "Pivier" ligt een paar kilometer
ten noorden van het Gardameer en heeft een rotsige, kalkhoudende
zandbodem. In de omgeving groeien voornamelijk fruit- en olijfbomen,
de Merlot is er in 1994 bij wijze van experiment aangeplant. De
"Pivier" wordt nu algemeen beschouwd als een van de beste
Merlots van Italië. Zeer dicht van textuur. Diep donkerrood.
In de neus mokka en leder. De smaak is van een ongelooflijke concentratie
en gelaagdheid. Een super-Merlot. |
|
|