Over Birgit Eichinger |
|
Birgit Eichinger is een van de boegbeelden van een nieuwe lichting
Oostenrijkse wijnmakers.
Gestart vanuit het ouderlijk bedrijf in 1992 is haar wijngoed nu
8 hectaren groot, met percelen op de bekendste wijnbergen van Strass
in het Kamptal (waaronder de Heiligenstein).
Het Kamptal is iets minder bekend dan het nabijgelegen Wachau, maar
dankzij de unieke bodem, die bestaat uit oergesteente en löss,
ontstaan er onnavolgbare, mineralige Veltliners. Bovendien zijn
de rendementen die Eichinger hanteert extreem laag (30 hl per hectare
voor de wijnen die wij aanbieden), wat nog extra bijdraagt tot de
dichtheid en subtiele kracht van de wijnen. De wijnen die wij u
aanbieden zijn gerijpt op inox vaten, hier is geen hout aan te pas
gekomen.
Eichinger is lid van het wijncollectief "Vinovative",
dat experimenteert met innovatieve wijnbouwtechnieken, en maakt,
net zoals Birgit Braunstein overigens, deel uit van "11 Frauen
und Ihre Weine", een groep die de aandacht wil vestigen op
de vrouwelijke wijnbouwers in Oostenrijk.
Meer dan de helft van de productie van het wijngoed Eichinger wordt
geëxporteerd naar West-Europa of Noord-Amerika. |
|
De wijnen van het Weingut Eichinger |
|
Roter Veltliner Wechselberg |
|
De
Roter Veltliner is een variant van de befaamde Grüner Veltliner
(hoewel dit niet helemaal zeker is!). Het is alleszins een druif
die het van zijn stevige body en zijn kruidigheid moet hebben. Een
kruidige neus van rijpe meloenen. Slanke zuren in de smaak en een
stevige maar volronde body. Een maaltijdwijn die het goed doet bij
een hele waaier van gerechten. |
|
Grüner Veltliner
Wechselberg |
|
Een
uiterst geconcentreerde en minerale Grüner Veltliner. Een dichte
wolk van marsepein, appelsalie, gedroogde ananas en gember. Complexiteit
troef! In de mond slank met elegante zuren. De nodige passievrucht
en ananas en een vleug kumquats, gekruid met tijm en appelsalie.
Een prijs-kwaliteit-topper! |
|
Grüner Veltliner
Gaisberg |
|
Dit
is de meest mineralige en gesofisticeerde Grüner Veltliner
van het Weingut Eichinger, afkomstig van de best gelegen percelen
op de Gaisberg. Groengele kleur. Een geur van bergkruiden, thijm,
munt, honing, een beetje romig zelfs. In de smaak mooie, zachte
zuren met mango, mirabellen, munt en een klein beetje kumquats.
Verrassend geconcentreerd (niet zo verrassend als je weet dat het
rendement slechts 30 hectoliter per hectare bedraagt!). Een superwijn
met een enorm potentieel. |
|
Prijsbeest |
|
Op
de "Wine World Awards" van het Britse wijnmagazine "Decanter"
won Birgit Eichinger in oktober 2005 de "International Riesling
Trophy" voor haar Riesling Heiligenstein 2003.
Ze liet daarmee de concurrentie uit de Elzas, Duitsland, Australië
en de Verenigde Staten achter zich. Eens te meer een bewijs van
de uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen van het huis. |
|
|