Over Roberto Marsetti |
|
Traditie, drinkbaarheid, lange termijn. Deze stopwoorden hebben we
meer dan eens uit de mond van Roberto Marsetti horen rollen wanneer
hij over zijn wijnen en "la terra" praat. "La terra",
dat is Valtellina, een ruwe en moeilijk bereikbare bergstreek in het
Noorden van Lombardije waar men al eeuwenlang het gevecht aangaat
met de steile rotsen. Van oudsher wordt hier de Nebbiolo geteeld in
terrassen die via halsbrekende trapjes met elkaar zijn verbonden.
De Nebbiolo is de druif die aan de basis ligt van de vermaarde Barolo's
en Barbaresco's uit Piemonte. Desondanks geniet Valtellina niet de
aandacht die Piemonte te beurt valt. De streek is lang bijna exclusief
op Zwitserland gericht geweest en wordt gedomineerd door een beperkt
aantal grote coöperatieven en négociants. Robert Marsetti
is één van de weinige onafhankelijke wijnbouwers in
Valtellina en eigenaar van 5 hectaren wijngaarden boven Sondrio, een
historisch stadje dat het centrum is van de "Grumello"-appellatie.
De andere appellaties zijn: Sassella, Inferno, Valgella, waarvan Sassella,
al dan niet terecht, de beste reputatie heeft.
De "Valtellina Superiore" is een DOCG wijn, de hoogste categorie
binnen de Italiaanse wijnregelgeving. De rendementen zijn dan ook
laag, wat leidt tot geconcentreerde wijnen die hun kracht gedurende
lange tijd kunnen bewaren. Als om dit te onderstrepen, haalt Roberto
met de nodige zorg een Grumello 1986 uit de familiekelder, om hem
vervolgens te ontkurken en voorzichtig te decanteren. De wijn is ronduit
verbluffend! Een complex en wolkig aroma met lagen fruit, leder en
kruiden, in de mond nog steeds krachtig en fris. Dat belooft voor
de 2000'ers binnen 15 jaar!
Een andere specialiteit van Valtellina is de "Sfursat",
een versterkte Nebbiolo-wijn vervaardigd volgens het Amarone-procédé.
|
|
|
|
De wijnen van de Azienda Agricola Marsetti
Alberto |
|
Valtellina Superiore
Grumello |
|
Dit
is de favoriete wijn van de familie Marsetti, wier credo luidt:
houten of eiken vaten, goed en wel, maar dat mag de pret niet bederven!
100% Nebbiolo gerijpt op grotendeels eikenhouten en gedeeltelijk
kastanjehouten fusten van 30 hectoliter. De eik zorgt voor zoete
toetsen, de kastanje voor een tik bitter. Robijnrood. Geur van bosbessen
en aardbeien, gekruid met kaneel en kruidnagel. Een wijn met body
en massa's complex fruit, ondersteund door stevige maar aangename
zuren. Heeft zeker niet de strengheid die vele andere Valtellina's
kenmerkt. Voorbestemd om nog jaren mee te gaan. |
|
Valtellina Superiore
Le Prudenze |
|
Gerijpt
op kleine Franse eikenhouten barriques, wat geur en smaak nog iets
intenser maakt. 100% Nebbiolo. Kleur robijn- tot granaatappelrood.
We ruiken pruimen, bosaardbeien, rode bessen. En verder grafiet,
tabak en een vleugje leder. Warm en droog, met de zuren goed in
balans, eindigend op aangename tannines. Deze wijn evolueert nog
sterk in het glas. |
|
Valtellina Sfursat |
|
Een
versterkte wijn vervaardigd volgens het Amarone-procédé. Is het
paradepaardje van de wijnen uit Valtellina en steekt dikwijls de
Amarone naar de kroon als het aankomt op concentratie en fruit.
Eveneens voor 100% uit Nebbiolo vervaardigd. Gedurende 18 maanden
op barriques gerijpt. Na een flesrijping is het hout intussen mooi
versmolten, zodat we nu volop van fruit en kruidigheid kunnen genieten.
In de neus rijpe braam- en bosbessen, aardbeien, kaneel, kruidnagel.
Smaak (droog, niet zoet!) blijft fris en zacht, want de zuren bieden
mooi weerwerk aan de lijvige body. Is een wijn die het goed doet
bij wild en chocolade. |
|
|