In 1990 pachtte Erwin Tinhof, na studies in Wenen en Montpellier
en stages in de Languedoc en Zuid-Afrika, van zijn oom 6,5 ha wijngaarden
in Eisenstadt. Dit is een stadje aan de voet van de Leithaberg,
op een tiental kilometer ten westen van de Neusiedlersee. Hij maakte
de toen radicale en eigenzinnige keuze om enkel inlandse druivensoorten
als Neuburger, Muskat, Blaufränkisch en Zweigelt te verbouwen.
Intussen is het aureaal aangegroeid tot een stevige 11 ha, waaronder
de mooiste wijngaarden van Eisenstadt (Feiersteig, Kirchäcker,
Neuwiese).
De flessenproductie van amper 40.000 geeft het al aan: hier wordt
met zeer lage rendementen gewerkt (gemiddeld minder dan 40 hl per
hectare). Tel daarbij een zo natuurlijk mogelijke manier van werken
(manueel, geen pesticiden, geen kunstmatige mest), een zachte persing
van de geselecteerde en met de hand geplukte druiven en een lange
natuurlijke gisting en je komt uit bij karaktervolle wijnen met
de nodige diepgang. Van de koppige Neuburger heeft Tinhof intussen
zijn vlaggeschip gemaakt.
Erwin Tinhof is, net zoals onze andere producent Birgit Braunstein,
lid van het collectief "Leithaberg", dat als doel heeft
de unieke terroir van deze berg onder de aandacht te brengen. De
Leithaberg is de laatste uitloper van de Vooralpen, net vóór
die overgaan in de Pannonische (Hongaarse) vlakte of steppe. Het
is een deel van een oude weggezakte bergketen waarvan het hoogste
punt 484 meter boven de zeespiegel ligt en dat zich uitstrekt over
35 kilometer langsheen de Neusiedlersee. Typisch voor deze omgeving
zijn de primaire gesteenten (mica leisteen, muschelkalk) en de warmtehoudende
ondergrond. De bebossing en de hoogte zorgen gedurende de nacht
en in de herfst voor afkoeling zodat de druiven tot een optimale
fysiologische rijpheid kunnen komen.
Van de wijnen die onder de vlag "Leithaberg" worden gemaakt,
wordt verwacht dat ze complex zijn, typisch, en diepgang hebben.
Kortom, dat ze interessant en boeiend zijn. Zoals de wijnen van
Erwin Tinhof dus.
|