Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over de broers Cesconi

Cesconi is een naam die klinkt als een klok in het Italiaanse Trentino en ver daarbuiten. De vier broers Cesconi zijn wijd en zijd bekend om hun fijne witte wijnen en hun krachtige, gesofisticeerde rode.
Hun thuisbasis is het gehuchtje Pressano in het noorden van de provincie Trentino (op luttele kilometers van het Faedo van Graziano Fontana!). We bevinden ons hier nog volop in de (voor)bergen, en dus kozen de broers voor hun wijnen de categorie "Vigneti delle Dolomiti". Een kwaliteitsgedreven approach in combinatie met een unieke terroir geven hier aanleiding tot verrassende resultaten.
De rode druiven worden geteeld in het plaatsje Dro, een tiental kilometer noordelijk van het Gardameer, in het uiterste zuiden van Trentino. Daar zijn klimaat én bodem geschikter voor de Merlot en de Cabernet Franc.
Met Roberto Cesconi, het uithangbord van de familie, bleken wij een passie voor Duitse wijnen te delen. Zijn stages in het buitenland heeft Roberto vooral in Duitsland gelopen: aan de Moezel, in de Palts en in Baden. Voordien had hij ook al een stage gedaan bij het wijn-enfant-terrible Bonny Doon in Californië. Duitse Rieslings en Spätburgunders hebben voor Roberto geen geheimen: hij heeft ze bij wijze van spreken met de (professionele) paplepel ingegoten gekregen. Voor Italiaanse wijnmakers getuigen de Cesconi's van een (te) zeldzame breeddenkendheid en nieuwsgierigheid.
Naast de rode bieden wij nu ook enkele witte wijnen van het huis aan.

De wijnen van de Azienda Agricola Cesconi
Prabi Bianco

De witte basiscuvée van het huis is een blend van Incrocio Manzoni, Riesling en Pinot Bianco. De Incrocio Manzoni is op zich al een (aromatische en lekker zurige) kruising van Riesling en Pinot Bianco, ontwikkeld in het Istituto Agrario van San Michele, de befaamde wijnbouwschool van Trentino.
Donkergeel. Een zeer rijke en intense neus van honing en kruiden, een beetje fumé (geroosterde pijnboompitten en vanille), maar ook geel fruit als perzik. Smaak is harmonieus en fluwelig (vanille) maar met stevige zuren (Incrocio en Riesling!). Een klein gedeelte van deze wijn is gerijpt op gebruikte eiken vaten, wat aanleiding geeft tot een verrassende "nieuwewereldstijl".

Nosiola

Een inheemse witte druif uit Trentino die wegens haar noterig aroma Nosiola zou zijn gedoopt en bekend staat als zeer fijn en gesofisticeerd. Bleekgeel. Een discrete neus, en we menen inderdaad wat hazelnoot te herkennen. Daarnaast ook abrikoos, dennenaalden, een vleugje acacia. In de smaak, zeer fruitig en kruidig, een beetje zwarte peper, peer, pompelmoes, sinaasappelschil, een impressie van kumquats. In alle opzichten een zeer originele en aantrekkelijke witte bergwijn.

Rosso Vigneti delle Dolomiti "Moratèl"

Een cuvée van (houdt u vast): Merlot (40%) en Cabernet Franc (eveneens 40%), aangevuld met Lagrein, Teroldego en Syrah.
Jaargang 2004 is zeer donkerrood. Een zeer aardse geur met leder en pruimen. Lekker zurig in de mond, vol van smaak, met een mooie structuur. Een klassewijn met een zeer interessant prijskaartje.

Rosso Vigneti delle Dolomiti Lagrein + Teroldego

Twee verwante druiven in één cuvée. Geen "artiestennaam" voor deze wijn, er wordt gewoon naar de druiven verwezen. De Lagrein is een typisch Zuidtiroolse druif met uitlopers in Trentino. De Teroldego wordt enkel in het noorden van Trentino aangebouwd (Mezzocorona en Mezzolombardo zijn de bekendste centra). Zéér diepgekleurd purper. De neus is alvast verbluffend: truffels, bramen, mokka die in heerlijke wolkjes uit het glas opkringelen. In de smaak massa's fruit en chocolade. Lekkere zuren en een stevige structuur. Van zulk een concentratie dat we de term "smeuïg" zouden willen gebruiken. Een ontdekking van jewelste.

Rosso Vigneti delle Dolomiti "Pivier"

100% Merlot. De wijngaard "Pivier" ligt een paar kilometer ten noorden van het Gardameer en heeft een rotsige, kalkhoudende zandbodem. In de omgeving groeien voornamelijk fruit- en olijfbomen, de Merlot is er in 1994 bij wijze van experiment aangeplant. De "Pivier" wordt nu algemeen beschouwd als een van de beste Merlots van Italië. Zeer dicht van textuur. Diep donkerrood. In de neus mokka en leder. De smaak is van een ongelooflijke concentratie en gelaagdheid. Een super-Merlot.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 09/06/2007