Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over de broers Ruggeri

De Prosecco is een druif. De Prosecco is ook een heerlijk frisse schuimwijn gemaakt van dezelfde druif en afkomstig uit een klein gebied in de Italiaanse provincie Treviso, geklemd tussen de Vooralpen en de Adriatische kust bij Venetië.
De productie van Prosecco-schuimwijn begon zo'n honderd jaar geleden, toen de voortschrijdende techniek het mogelijk maakte om de subtiele aroma's te onttrekken aan deze delicate druif. Sindsdien gaat het deze prikkelwijn steeds meer voor de wind. Vooral in Duitsland vindt de Prosecco gretig aftrek en is hij bij wijze van spreken uitgegroeid tot de nationale aperitiefdrank.
Wie Prosecco zegt, denkt meteen aan fruit en frisse zuren: abrikozen, mandarijn, witte bessen. Om de zuren in toom te houden wordt de wijn aangesuikerd. De Prosecco categorieën Dry en Extra Dry zijn eerder mild, de Brut en Extra Brut eerder droog. Stelregel is wel dat hij altijd plezierig blijft om te drinken.
Een Prosecco wordt niet volgens de "méthode champenoise" gemaakt (met hergisting op de fles), maar volgens de "Charmat"-methode. Die gaat als volgt in zijn werk. Na een zeer voorzichtige persing van de druiven wordt de most gegist als voor een gewone stille wijn. De wijn rijpt volgens herkomst op inoxen cuves tot het tijd is voor de tweede gisting, die plaatsvindt in grote stalen druktanks en die in gang wordt gezet door gist en suiker toe te voegen aan de wijn. De bubbels ontstaan door de hoge druk die deze tanks ontwikkelen.
Met hun 40 hectaren zijn de broers Ruggeri naar locale standaarden eerder kleine producenten. Ze bezitten wijngaarden in de hele streek (van Valdobbiadene tot Conegliano) en staan bekend als buitenbeentjes omdat ze uitsluitend met eigen druiven werken. Dit heeft uiteraard een betere controle en meer continuïteit in de kwaliteit tot gevolg.

De wijnen van de Azienda Agricola "Le Colture"
Prosecco Frizzante "Mas"

De "Frizzante" is een parel- en geen schuimwijn. Dit heeft te maken met de druk op de fles en de manier waarop de wijn wordt verpakt. De bubbels zijn iets minder krachtig dan bij een schuimwijn en verdwijnen ook sneller uit de fles eens die is geopend. Voor de smaak maakt dit weinig verschil. En aangezien je op een parelwijn geen dure champagnetaksen hoeft te betalen, is de prijs een stuk interessanter!
Bleekgeel en enthousiast parelend. Een zeer uitgesproken en fijne geur, met abrikozen, mandarijnschil, een vegetale toets ook (artisjok). In de smaak overheerst de citrus. Is iets minder droog dan de "Brut" (waarover meer hieronder), maar dit blijft een zeer lichte en frisse sprankelende wijn die zeer veelzijdig is aan tafel. Geschikt om te drinken bij zowel salades als desserten. Puur drinkplezier. Zal uw zomer op een zeer aangename manier opvrolijken...

Prosecco di Valdobbiadene Brut "Fagher"

Droge schuimwijn gemaakt volgens de "Charmat"-methode. Om het geheel wat meer structuur te geven wordt er in meerderheid gewerkt met (de robuustere) Prosecco-druiven uit de streek rond Conegliano en is er een weinig Chardonnay aan de assemblage toegevoegd. Bleekgeel met uitbundig schuim. Zeer florale geur, met abrikoos, sinaasappelschil, naast nootjes en amandelen. Lekker zurig in de mond: limoen, lychees, witte bessen. Uitgesproken droog. Bubbels zijn niet agressief maar fijn. Zeer licht (11,5° alcohol). Uitermate geschikt als aperitief maar past eveneens bij een lichte maaltijd met pasta of vis. Als dit de "poor man's champaign" is, dan laten we de vermogensbeheerders voorlopig voor wat ze zijn...

Prosecco di Valdobbiadene Dry "Cruner"

Deze schuimwijn werd in 2007 door het vermaarde wijntijdschrift Decanter nog bestempeld als de top van de Prosecco (vijf sterren op vijf). Dit is een ander type schuimwijn dan de Brut Fagher. Hoe dat komt? Voor de Cruner worden enkel Prosecco-druiven gebruikt die afkomstig zijn uit het kerngebied bij Valdobbiadene, en die staan bekend om hun delicate karakter. Iets minder structuur en zuren dan de Fagher dus, maar het schitterende aroma en de indrukwekkende finesse maken van deze schuimwijn de ideale aperitief en dessertbegeleider.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 16/09/2008