Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Thomas Siegrist

De Duitse wijnstreek de Pfalz, en zeker het zuidelijke deel ervan, de "Südliche Weinstrasse", heeft een microklimaat dat zeer mediterraans aandoet. Oleanders en olijfbomen behoren hier tot de dagdagelijkse flora. Dat verklaart allicht waarom hier volrijpe rode wijnen worden gemaakt, in de eerste plaats van de Spätburgunder ofte Pinot Noir, maar ook, en zeker niet te veronachtzamen, van de Dornfelder. Deze druif werd 50 jaar geleden gekruist uit zowat alle in Duitsland gangbare rode druivensoorten. Thomas Siegrist wordt in die mate met deze druif geïdentificeerd, dat hij ook wel de "Dornfelder König" wordt genoemd. Dit mag echter niet tot de conclusie leiden dat Siegrists witte wijnen de moeite niet lonen. Wel integendeel!
Als lid van het "Deutsches Barrique Forum" was hij een van de pioniers van de vatrijping in de Pfalz, en met de "Fünf Freunde", een groep van vijf vooraanstaande wijnmakers uit de streek, deelt hij de zucht naar kwaliteit en originaliteit. Wijn maken is volgens de Siegrist-filosofie een werk van lange adem waarbij experiment, eigenheid van de wijn en respect voor de omgeving centraal staan. Als symbool voor de etiketten van zijn meest recente wijnen heeft hij dan ook de "Weinbergschnecke", de wijngaardslak genomen, omdat die de factor "tijd", tegen de tijdsgeest in, een andere betekenis geeft.
In het wijngoed Siegrist, 14,5 hectaren groot, werkt men volgens de principes van de "Umweltschönender Landwirtschaft". Dit betekent onder andere dat de planten niet worden overbelast. Tussen de wijnstokken wordt de kruidengroei gestimuleerd, wat dan weer het micro-leven in de bodem, de stokken en uiteindelijk ook de wijn ten goede komt.

De wijnen van het Weingut Siegrist
Pinot Blanc Kabinett Trocken

Thomas Siegrist gelooft in de kracht van het "terroir". De "Weissburgunder" (ofte "Pinot Blanc") van het huis wordt geteeld in een "Keuper"-bodem, dit is een klei-achtige, steenrijke ondergrond, die volgens Siegrist immer moeilijk te bewerken is: is hij niet te nat, dan is hij te droog. Allicht ligt hier de verklaring voor het ongemeen mineralige karakter van deze "Weissburgunder". In de geur nadrukkelijk pompelmoes, de smaak (mandarijntjes en vanille) wordt ondersteund door levendige zuren. Een zeer fijne "Kabinett".

Pinot Blanc Spätlese Trocken

Het gaat hier om een zeer aparte "Pinot Blanc", zoals je hem in Frankrijk met moeite zult vinden. In het aroma uitgesproken citrus en mineralen. In de - zeer prikkelende - smaak vinden we geconcentreerde mandarijntjes terug, evenals sporen van ananas en noten. De zuren kunnen we niet minder dan "zinderend" noemen. Blijft zeer licht.

Scheurebe Spätlese Trocken

Nog een typisch Duitse druif, die bekend staat om haar krachtige aroma en dikwijls wordt verwerkt tot halfzoete wijn. "Explosief" is zeker niet overdreven als qualificatie: een wolk van tropisch fruit (passievrucht), cassis en bloesems refereert aan de beste dessertwijnen. In de mond is deze wijn dan weer, wars van de geschapen verwachtingen, beendroog. 2003 maakt hier zijn belofte meer dan waar. (Deze wijn is niet langer beschikbaar, 11/02/2006.)

Riesling Spätlese Trocken "Sonnenberg"

Een uitermate krachtige Riesling die het meer van zijn kruidigheid en tropisch fruit moet hebben dan van de klassieke "pétrole". Alleszins met een enorme diepgang en concentratie. Deze wijn behoort tot de categorie van het "Grosses Gewächs", door de VDP-Pfalz (Predikätsweingüter uit de Pfalz) in het leven is geroepen voor uitzonderlijke wijnen die volgens de strengste normen worden geteeld en geoogst. Bekroond in de "Ambiance" Riesling-proeverij van april 2006!

Chardonnay Spätlese Trocken Barrique

Een bom van een wijn, de Chardonnay uiterst geconcentreerd en gedragen door een eikenhout dat zich op geen enkel ogenblik opdringt en hier de knecht is van het fruit in plaats van omgekeerd. In de geur geroosterde amandelen, mango, lychee. Qua smaak staat het fruit pal in al zijn finesse en kracht: massa's tropisch fruit en een vleugje pompelmoes.

Dornfelder Trocken

Het paradepaardje van het huis, gerijpt op houten vaten, wat structuur en textuur zeker ten goede komt. Ook jaargang 2004 is alweer een schot in de (fruit)roos! Kleur is donkerpurper, het aroma dicht en kruidig (laurier, thijm), beetje koppig. Daarna een pittige smaak van bramen en bosbessen, vleugjes caramel en walnoten. Levendige zuren. Dit doet alleszins meer denken aan de "garrigue" dan aan de Pfalz! Is nog vrij jong en wint aan toegankelijkheid met wat zuurstof. Een wijn die een beetje tijd nodig heeft om tot zijn recht te komen. (Deze wijn is niet langer beschikbaar.)

Dornfelder Trocken Barrique

Dezelfde Dornfelder, maar deze keer gerijpt op eiken vaten, wat de wijn een zeer herkenbaar en internationaal karakter geeft. Jaargang 2003 is purper, bijna inktkleurig. Geur is zeer rijp, met laurier, thijm, kruidnagel. Smaak is zeer toegankelijk (vanille overheerst), maar goed onderbouwd met stevige zuren en edele tannines. Opnieuw klassewerk! (Deze wijn is niet langer beschikbaar.)

Cuvée Johan Adam Hauck

Johan Adam Hauck was de achttiende-eeuwse eigenaar van de "Zehntkeller" (cijnskelder) in Leinsweiler waarin Thomas Siegrist tegenwoordig zijn beste wijnen op vaten laat rijpen. Ook toen werden er in de zuidelijke Pfalz al rode wijnen verbouwd, in de eerste plaats Spätburgunder (of Pinot Noir), maar ook Saint-Laurent, een druif die aan de basis ligt van dichte, donkere, naar rode kersen geurende wijnen. Deze twee soorten heeft Siegrist in gelijke verhoudingen samengebracht in deze oorspronkelijke cuvée, en aangevuld met 20% Merlot. Resultaat is een dieprode en zachte, afgeronde wijn. Geur van kersen en geconfijte engelwortel, de smaak duidelijk refererend naar de Spätburgunder en ondersteund door sterke tannines die afgeronder worden naarmate de wijn meer zuurstof krijgt.

Pinot Noir Barrique **

Noem het Spätburgunder of Pinot Noir, het gaat hier alleszins om dezelfde druif. Een wijn van een enorme volheid en concentratie, volgens Thomas Siegrist de beste rode wijn die hij tot nog toe gemaakt heeft.
Scharlakenrood, tamelijk donker. Fijne geur maar zeer intens en kruidig: bloemen (rozen), zoethout, appelsalie en een beetje koriander zelfs. De smaak is van een uitzonderlijke klasse: prachtig geconcentreerd en fluwelig fruit, zeer rijpe pruimen. De barrique-lagering zorgt voor een solide structuur met krachtige tannines die zeer aanwezig maar nooit opdringerig zijn. Een schitterende proef- en maaltijdwijn.

Grauburgunder Trockenbeerenauslese Wollmesheimer Mütterle

De "Trockenbeerenausleses" staan op de hoogste trap van de Duitse predikaatswijnen, waarbij de druiven pas worden geplukt wanneer ze verschrompeld aan de stok hangen. Eens (voorzichtig) geperst groeien ze uit tot uiterst geconcentreerde, mildzoete (edelsüsse) wijnen die toch nog prat kunnen gaan op een stevige onderbouw van zuren.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 11/02/2011