Over Hans Tschida |
|
Hans Tschida is internationaal een referentie wat zoete wijnen betreft.
In blindproeverijen liet hij al meermaals gereputeerde Sauternes
en Oostenrijkse gevestigde waarden als Kracher achter zich.
Het "Angerhof" is gevestigd in Illmitz, het centrum van
de zoete wijn aan de Neusiedlersee in het uiterste Oosten van Oostenrijk,
schurend tegen de Hongaarse grens. De Neusiedlersee is een overblijfsel
van een prehistorische (zoute) zee. In de herfst is er bijzonder
veel nevel, wat zeer bevorderlijk is voor het ontstaan van "botrytis",
de schimmel die aan zoete wijnen een extra dimensie geeft.
Hans Tschida heeft zich toegelegd op zoete wijn in al zijn vormen:
van de lichtere spätlese over de auslese en beerenauslese tot
de trockenbeerenauslese. Specialiteiten van het huis zijn de "schilfwein"
en de "eiswein". "Schilfwein" (ook wel "strohwein"
genoemd) wordt vervaardigd van druiven die gedroogd zijn op stro
(en schimmelvrij zijn), "eiswein" van bevroren druiven.
In zijn 14 hectaren wijngaarden aan de oevers van de Neusiedlersee
teelt Tschida zeven witte druivensoorten en enkele rode (in de eerste
plaats Zweigelt, waarvan hij ook een "schilfwein" maakt).
Onder de witte: Welschriesling, Sämling (= Scheurebe!), Muskat
Ottonel, Chardonnay, Traminer, Weissburgunder, Bouvier. |
|
De wijnen van het Weingut Angerhof |
|
Welschriesling |
|
De
witte basiswijn van het huis. De Welschriesling heeft niets te maken
met de Duitse Riesling (die ook wel eens Rheinriesling wordt genoemd),
maar kan ook zeer fijne wijnen voortbrengen. Citroengele kleur.
In de neus ananas, mandarijntjes en (nadrukkelijk) vlier. Qua smaak
overheerst het citrusfruit. De droge zuren complementeren de stevige
body. Een smakelijke witte basiswijn met net dat ietsje extra. |
|
Cuvée Spätlese |
|
Een
zoete cuvée van Chardonnay en Sämmling (ofte Scheurebe).
Wie niet houdt van zoete wijnen, hoeft niet noodzakelijk hier af
te haken. Want het zoete fruit wordt in dit geval gedragen door
schitterende zuren. In de neus ananas, gedroogde abrikozen, mango.
Vleugjes vlierbloesem en citroenthijm zorgen voor de nodige kruidigheid.
In de mond fijn en elegant, fris tropisch fruit als mango, tangine
en uitlopend op een frisse zurigheid. Klassewerk aan geen prijs. |
|
Welschriesling Eiswein |
|
Eiswein
kan worden gemaakt van druiven die twee nachten na elkaar zijn blootgesteld
aan temperaturen van ten hoogste -8° Celsius. De druiven worden
vervolgens in bevroren toestand geperst, waardoor de most weinig
water bevat en dus zeer rijk is aan suikers en extracten. Resultaat
is een wijn met een overdonderend nuancerijk aroma en een diepreikende
smaak. Welschriesling is normaal gezien geen erg gesofisticeerde
druif, maar wat Tschida er hier mee doet, overstijgt moeiteloos
de verwachtingen. Lagen en lagen van tropisch fruit en kruiden in
de neus: mango, vlierbloesem, jeneverbes, steranijs. De smaak zoet
maar met lichte en frisse zuren: we proeven witte perzik en gekonfijt
fruit. Licht verteerbaar ook, want met een laag alcoholgehalte. |
|
|
|