Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Hans Tschida

Hans Tschida is internationaal een referentie wat zoete wijnen betreft. In blindproeverijen liet hij al meermaals gereputeerde Sauternes en Oostenrijkse gevestigde waarden als Kracher achter zich.
Het "Angerhof" is gevestigd in Illmitz, het centrum van de zoete wijn aan de Neusiedlersee in het uiterste Oosten van Oostenrijk, schurend tegen de Hongaarse grens. De Neusiedlersee is een overblijfsel van een prehistorische (zoute) zee. In de herfst is er bijzonder veel nevel, wat zeer bevorderlijk is voor het ontstaan van "botrytis", de schimmel die aan zoete wijnen een extra dimensie geeft.
Hans Tschida heeft zich toegelegd op zoete wijn in al zijn vormen: van de lichtere spätlese over de auslese en beerenauslese tot de trockenbeerenauslese. Specialiteiten van het huis zijn de "schilfwein" en de "eiswein". "Schilfwein" (ook wel "strohwein" genoemd) wordt vervaardigd van druiven die gedroogd zijn op stro (en schimmelvrij zijn), "eiswein" van bevroren druiven.
In zijn 14 hectaren wijngaarden aan de oevers van de Neusiedlersee teelt Tschida zeven witte druivensoorten en enkele rode (in de eerste plaats Zweigelt, waarvan hij ook een "schilfwein" maakt). Onder de witte: Welschriesling, Sämling (= Scheurebe!), Muskat Ottonel, Chardonnay, Traminer, Weissburgunder, Bouvier.

De wijnen van het Weingut Angerhof
Welschriesling

De witte basiswijn van het huis. De Welschriesling heeft niets te maken met de Duitse Riesling (die ook wel eens Rheinriesling wordt genoemd), maar kan ook zeer fijne wijnen voortbrengen. Citroengele kleur. In de neus ananas, mandarijntjes en (nadrukkelijk) vlier. Qua smaak overheerst het citrusfruit. De droge zuren complementeren de stevige body. Een smakelijke witte basiswijn met net dat ietsje extra.

Cuvée Spätlese

Een zoete cuvée van Chardonnay en Sämmling (ofte Scheurebe). Wie niet houdt van zoete wijnen, hoeft niet noodzakelijk hier af te haken. Want het zoete fruit wordt in dit geval gedragen door schitterende zuren. In de neus ananas, gedroogde abrikozen, mango. Vleugjes vlierbloesem en citroenthijm zorgen voor de nodige kruidigheid. In de mond fijn en elegant, fris tropisch fruit als mango, tangine en uitlopend op een frisse zurigheid. Klassewerk aan geen prijs.

Welschriesling Eiswein

Eiswein kan worden gemaakt van druiven die twee nachten na elkaar zijn blootgesteld aan temperaturen van ten hoogste -8° Celsius. De druiven worden vervolgens in bevroren toestand geperst, waardoor de most weinig water bevat en dus zeer rijk is aan suikers en extracten. Resultaat is een wijn met een overdonderend nuancerijk aroma en een diepreikende smaak. Welschriesling is normaal gezien geen erg gesofisticeerde druif, maar wat Tschida er hier mee doet, overstijgt moeiteloos de verwachtingen. Lagen en lagen van tropisch fruit en kruiden in de neus: mango, vlierbloesem, jeneverbes, steranijs. De smaak zoet maar met lichte en frisse zuren: we proeven witte perzik en gekonfijt fruit. Licht verteerbaar ook, want met een laag alcoholgehalte.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 19/06/2008