Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Stefan Winter

Rheinhessen is het grootste Duitse wijngebied en strekt zich uit tussen Mainz, Bingen en Worms, niet toevallig alledrie aan de Rijn. In dit zacht glooiende landschap worden in de eerste plaats witte druiven geteeld. De Müller-Thurgau en de Silvaner hebben het grootste aandeel. Volgt: de Riesling, die vooral op kalkhoudende bodems een zeer mooie expressie krijgt.
Met zijn 30 hectaren is het wijngoed Winter zeker geen lilliput. Stefan Winter werkt hier, samen met zijn ouders Edmund en Hiltrud, al jaren aan een doorgedreven kwaliteitsverbetering. Dat werk begint al zeer vroeg in de wijngaard en gaat door tot aan de oogst, die zo laat mogelijk plaatsvindt, kwestie van de druiven maximaal te laten rijpen. De wijn wordt ruim de tijd gegund om te gisten, tussen de tien en de dertig dagen. Waar mogelijk wordt de gisting in gang gezet door middel van natuurlijke gisten ("spontanhefen"). Resultaat zijn zeer mineralige en geconcentreerde wijnen met een kristalheldere fruitexpressie. Ook Jancis Robinson (de befaamde Engelse wijnguru) is zwaar gecharmeerd door Winters Rieslings, getuige haar blog.
Stefan Winter is medestichter van het wijncollectief "Message in a bottle", dat een 20-tal jonge wijnmakers uit Rheinhessen verzamelt en dat kwaliteit en vernieuwing hoog in het vaandel voert.

De wijnen van het Weingut Winter
Riesling Gutswein

Hoewel 2006 algemeen wordt beschouwd als een "moeilijk jaar" voor Duitse wijn, proeven we bij Winter allesbehalve groene of onrijpe elementen. Ondanks het slechte herfstweer bleken de Riesling-druiven perfect gerijpt. Dat blijkt uit de basisriesling van het huis, die al meteen een schot in de roos is. Redelijk donkergeel. Een heel speciale, kruidige en delicate neus: abrikoos, specerijen, thijm, een beetje zilt zelfs. Heel rond in de mond, met discrete, gesofisticeerde zuren en massa's exotisch fruit. Volumineus. Blijft lang "hangen". Een kanjer van een Riesling.

Riesling "Kalkstein"

Deze Riesling is afkomstig van een perceel met een bodem van overwegend "muschelkalk". Mineraliger dan de basisriesling, maar met eenzelfde kruidigheid en concentratie.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 28/05/2007