Over Stefano Cesari |
|
De Valpolicella-streek is een prachtig heuvelland ten oosten en
noorden van Verona. Het domein Brigaldara, 15 hectare groot, is
gelegen in het gehucht San Floriano, in de nabijheid van Verona.
De statige hoeve, recent gerenoveerd, is sinds 1928 in het bezit
van de familie Cesari. De laatste jaren heeft Stefano Cesari, de
laatste familietelg, ook andere percelen aangekocht in diverse sub-regio's
van de Valpolicella, zodat hij nu beschikt over een goede 35 hectare
bewerkte oppervlakte.
Stefano Cesari maakt Valpolicella's van een hoge kwaliteit, goed
gestructureerd en toegankelijk, wijnen om van te genieten aan tafel. |
|
De wijnen van de Azienda Agricola Brigaldara |
|
Valpolicella Classico |
|
De
klassieke rode assemblage van de streek, met vooral Corvina en Corvinone,
en ook Rondinella, Sangiovese en Molinara, gerijpt op inox. Ondanks
de gelijkenis met de Bardolino, is de wijn van een totaal andere
karakter: dieprood, indringend en volrond, bijna aards in de neus
(bramen, krieken), vol qua smaak, maar goed gecorseerd en zeer kruidig
(laurier!), uitlopend op een lange, fluwelen ("velutato")
afdronk. Qua prijs-kwaliteit-verhouding is dit een absolute voltreffer! |
|
Valpolicella Superiore |
|
Een
assemblage van Corvina, Rondinella en Molinara. Nog net iets geconcentreerder
en meer uitgesproken dan de Classico. |
|
Amarone della Valpolicella |
|
De
Amarone wordt beschouwd als één van de topwijnen van
Italië, op eenzelfde hoogte als de top-Toscanen of de top-Piëmontezen,
gewaardeerd als hij is om zijn bundeling van kracht en fluwelige
zachtheid. Voor de Amarone worden dezelfde soorten gebruikt als
voor de Classico (Corvina, Corvinone, Rondinella), maar de geselecteerde
druiven worden na de oogst te drogen gelegd. Na de gisting (rond
Nieuwjaar) rijpt de wijn gedurende twee jaar op eiken vaten. Dit
leidt tot een ongekende concentratie in geur en smaak, en tot een
rijpingspotentieel van om en bij de 30 jaar. Let wel, in tegenstelling
tot de Recioto is dit geen zoete maar een sterke wijn (16°!),
te drinken bij wild of harde kaas.
Een diepe, robijnrode kleur. Een ongelooflijk rijpe geur, met rood
fruit en tabak, zeer uitnodigend. De smaak is fluwelig, gelaagd,
met nog zeer frisse tannines. Een rijke wijn met een mooie toekomst. |
|
|