Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijzen | Wijnmakers |
Over Stefano Cesari

De Valpolicella-streek is een prachtig heuvelland ten oosten en noorden van Verona. Het domein Brigaldara, 15 hectare groot, is gelegen in het gehucht San Floriano, in de nabijheid van Verona. De statige hoeve, recent gerenoveerd, is sinds 1928 in het bezit van de familie Cesari. De laatste jaren heeft Stefano Cesari, de laatste familietelg, ook andere percelen aangekocht in diverse sub-regio's van de Valpolicella, zodat hij nu beschikt over een goede 35 hectare bewerkte oppervlakte.
Stefano Cesari maakt Valpolicella's van een hoge kwaliteit, goed gestructureerd en toegankelijk, wijnen om van te genieten aan tafel.

De wijnen van de Azienda Agricola Brigaldara
Valpolicella Classico

De klassieke rode assemblage van de streek, met vooral Corvina en Corvinone, en ook Rondinella, Sangiovese en Molinara, gerijpt op inox. Ondanks de gelijkenis met de Bardolino, is de wijn van een totaal andere karakter: dieprood, indringend en volrond, bijna aards in de neus (bramen, krieken), vol qua smaak, maar goed gecorseerd en zeer kruidig (laurier!), uitlopend op een lange, fluwelen ("velutato") afdronk. Qua prijs-kwaliteit-verhouding is dit een absolute voltreffer!

Valpolicella Superiore

Een assemblage van Corvina, Rondinella en Molinara. Nog net iets geconcentreerder en meer uitgesproken dan de Classico.

Amarone della Valpolicella

De Amarone wordt beschouwd als één van de topwijnen van Italië, op eenzelfde hoogte als de top-Toscanen of de top-Piëmontezen, gewaardeerd als hij is om zijn bundeling van kracht en fluwelige zachtheid. Voor de Amarone worden dezelfde soorten gebruikt als voor de Classico (Corvina, Corvinone, Rondinella), maar de geselecteerde druiven worden na de oogst te drogen gelegd. Na de gisting (rond Nieuwjaar) rijpt de wijn gedurende twee jaar op eiken vaten. Dit leidt tot een ongekende concentratie in geur en smaak, en tot een rijpingspotentieel van om en bij de 30 jaar. Let wel, in tegenstelling tot de Recioto is dit geen zoete maar een sterke wijn (16°!), te drinken bij wild of harde kaas.
Een diepe, robijnrode kleur. Een ongelooflijk rijpe geur, met rood fruit en tabak, zeer uitnodigend. De smaak is fluwelig, gelaagd, met nog zeer frisse tannines. Een rijke wijn met een mooie toekomst.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 17/04/2017