Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Omtrent Campania

De Campania is de zuidelijke Italiaanse provincie rond Napels. De bekendste en grootste wijngebieden van de provincie zijn Benevento en Avellino, gelegen in de heuvels van het binnenland. Aan de kust en op de eilanden vind je echter ook zeer interessante wijnen.
Het meest tot de verbeelding sprekende wijngebied is uiteraard het Parco Nazionale del Vesuvio, dat op de flanken van de Vesuvius is gelegen. De wijnen die uit dit gebied afkomstig zijn, dragen de appellatie "Lacryma Christi del Vesuvio".
De klassieke blauwe druif van de streek is de aglianico. De naam is afgeleid van "hellenico", wat duidt op de Griekse oorsprong van de druif. De aglianico wordt laat geoogst en levert tanninerijke en kruidige wijnen op. De piedirosso is dan weer de basis van minder krachtige en meer fruitgedreven rode wijnen.
Gangbare groene druiven zijn: falanghina, coda di volpe (wat "vossenstaart" betekent), fiano, greco. De falanghina en coda di volpe leveren robuuste wijnen op, de fiano en de greco meer gesofisticeerde. De coda di volpe wordt ook caprettone genoemd.

Massimo Setaro

Aangezien de Vesuvius een zeer explosieve vulkaan is, zijn de gronden er rondom bezaaid met zwart zand (vulkaanas) en grijze en zwarte "lapilli", dit zijn vulkanische steentjes tot 7 cm groot. De bodems rond de Vesuvius zijn uitermate rijk aan potassum, ijzer, fosfor en silicium en behoren op die manier tot de mineraalste op de planeet.
Dit verklaart het unieke karakter van de wijnen van de Casa Setaro. Daarnaast is er het werk van Massimo Setaro in wijngaard en kelder. Een uitspraak van zijn grootvader is als een mantra geworden: "Rispetta ed ama la terra, lei saprà ricompensarti." Of: respecteer de aarde en zie ze graag, ze zal weten hoe ze je moet belonen.
De wijnen van de Casa Setaro barsten van de mineraliteit en persoonlijkheid en zijn een belevenis om te drinken. Qua concentratie en fruitbeleving kan je ze nog het best vergelijken met onze Oostenrijkse en Zuid-Duitse wijnen. Setaro probeert altijd echt wijn te maken. Geen alcoholbommen, maar karaktertjes die druif en bodem weergeven.

De wijnen van de Casa Vinicola Setaro
Falanghina "Campanelle"

Een mooie lichtgele schijn. Delicate en kruidige neus: dennennaalden, gedroogde abrikoos. Smaak is tintelend en geconcentreerd. Zeer droog. Ook het kruidige komt terug in de smaak. Mooi evenwicht tussen fruit en kruidigheid.

Lacryma di Christi del Vesuvio Bianco "Munazei"

Is voor 100% samengesteld uit de autochtone coda di volpe, ook caprettone genoemd. Honinggeel. Een heel bijzondere, zwoele neus van bloesems en rijp fruit zoals meloen en dadels. In de mond massa's fruit (opnieuw zuidvruchten). Zeer droog en gekenmerkt door een klein bittertje op het eind. Een heel expressieve en fluwelige wijn. Gesofisticeerd ook. De link naar onze Oostenrijkse wijnen is snel gelegd.

Aglianico "Terramata"

Diep paarsrood. Wat een neus! Met een uitgesproken mediterraanse expressie: zilt, kruidig (thijm, laurier), rotsig, stoffig en leerachtig. In de mond schitterend fruit met stevige tannines. Geeft een frisse indruk en is wegens zijn mineraliteit ook slanker en gelaagder dan andere Zuid-Italiaanse wijnen.

Lacryma Christi del Vesuvio Rosso "Munazei"

100% piedirosso. Robijnrood. Het aroma is een keukenkruidenbom: kaneel, kruidnagel, kardemon en kersen. Smaak is kruidig en droog, met getemde tannines. Alles goed in balans. Een fluwelige, fruitgedreven, ronde wijn met een minerale hoek af.

Luigi Maffini

Ook bij Luigi Maffini vinden we de aglianico terug. We bevinden ons in Cilento, een ruwe en bergachtige kuststreek in het zuiden van Campania. De historische wijngaard van Maffini ligt in Castellabate bij de zee, maar de meeste druiven komen tegenwoordig van de nieuwe wijngaarden en "cantina" in Giungano, in de heuvels boven Paestum.
De wind blaast hier gedurig vanuit de Thyrreense zee en zorgt zo voor afkoeling. De bodems bestaan hoofdzakelijk uit klei en kalksteen.
Sinds 1996 brengt Maffini de fiano Kratos op de markt. Hij behoort intussen tot de meest gereputeerde wijnmakers van Campania. Alle wijnen van het huis zijn bio gecertifieerd.

De wijnen van Luigi Maffini
Fiano"Kratos"

Honinggeel, heel kleurig. Een rijk aroma van tropisch fruit (mango) met een uitgesproken kruidige component. Pittige smaak, fluwelig, met een mooie balans tussen zuren en fruit. Een mooi glas wijn dat blijft boeien.

Aglianico "Kleos"

Donkerpaars. Heel expressief en rijk aroma: dennennaalden, leder en specerijen als kruidnagel en jeneverbes. Smaak is krachtig met tannines die zeer aanwezig maar niet agressief zijn. Aangename, lange afdronk.

Aglianico "Cenito"

Diep paarsrood. Een rijk aroma van gerookt vlees en leder. Smaak is fluwelig en zacht. Het bosfruit en de tannines zijn mooi vervlochten. Een zeer rijpe en geconcentreerde aglianico van internationale klasse.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 07/06/2015