Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over de broers Bartolomei

De provincie "Ascoli Piceno" is het zuidelijkste deel van de Marken, "Marche" in het Italiaans. De typische wijnen van de streek zijn de witte Falerio en de rode Rosso Piceno. De streek kampt met een kneusjesimago en heeft het moeilijk om daar onderuit te komen. Afgezien van de Verdicchio, zijn wijnen uit de Marken buiten Italië sowieso al weinig bekend.
De wijnboerderij "Ciù Ciù" (spreek uit: "tsjoetsjoe") bestaat sinds 1970 en ontleent zijn naam aan de roepnaam van een van de familievaderen Bartolomei. Sinds enkele jaren hebben de twee broers Massimiliano en Walter Bartolomei alles op kwaliteit gezet: lagere rendementen, geïntegreerde landbouw, rigoureuze selectie van de druiven, moderne keldertechnieken. Alles wordt eraan gedaan opdat de wijnen een nauwgezette weergave zouden zijn van de druiven en de terroir. Geen "internationale" stijl hier (hoewel er, eerlijkheidshalve, ook experimenten in die richting ondernomen worden), maar uitermate rijpe (zijn het niet overrijpe) en krachtige wijnen die barsten van persoonlijkheid en expressie.

De wijnen van de Azienda Vitivinicola Ciù Ciù
Falerio "Oris"

Sinds een tiental jaren zijn enkele locale, bijna vergeten witte variëteiten van de zuidelijke Marken terug in ere hersteld en duidelijk aan een opmars bezig: de Passerina en de slechts onlangs opnieuw in cultuur genomen Pecorino. Samen met de Trebbiano vormen ze de assemblage voor deze "Falerio", die zijn florale aroma aan de eerste druif en zijn sappige frisheid aan de tweede ontleent.
Inderdaad een zeer florale neus, aangevuld met ananas en noten. In de smaak eerder pistachenoten en amandelen, onderbouwd met frisse, evenwichtige zuren. Gezien zijn robuustheid eerder een maaltijd- dan een aperitiefwijn. Leuk prijskaartje.

Passerina "Evoè"

Is voor 100% samengesteld met de autochtone Passerina die een lichtere structuur heeft dan de zeer robuuste Pecorino. Een zeer fijne, florale neus van witte bloesems en geel fruit. Bij het walsen wordt de kruidige toets merkbaar en krijg je impressies van koriander en fris exotisch fruit. In de mond ontrolt zich een mooi (citrus-)fruitpallet van tangerine en sinaasappel. Zeer evenwichtige zuren in de afdronk. Een verrassend frisse en lichte witte wijn uit hartje Italië.

Rosso Piceno "Bacchus"

50% Montepulciano, 50% Sangiovese. De rode tafelwijn van het huis. Een fruitige bosbessenneus. In de mond stevig, met frisse zuren en al bij al bescheiden tannines.

Rosso Piceno Superiore "Gotico"

75% Montepulciano, 25% Sangiovese. Dat uit zich in de eerste plaats al in de zeer dichte, donkere kleur. Een zeer diepe geur, beetje stoffig, rotsig (sic) zelfs, we ruiken ook rijpe pruimen, en kruiden als munt en lavendel. Smaak is zacht en vol, met zijden, granulaire tannines die na een tijdje doorproeven toch flink komen opzetten. Warm en evenwichtig, met een lange en aangename afdronk. Een wijn om u tegen te zeggen (14° alcohol) en in alle opzichten groots voor zijn prijs.

Marche Rosso "Saggio"

100% Sangiovese. Sangiovese in sua purezza dus. Wat ons betreft en schitterende ontdekking: deze wijn heeft ons zondermeer omvergeblazen!
De kleur is licht geëvolueerd rood. De neus is verbluffend complex, gesofisticeerd, gelaagd: leder, houtskool, pruimen, bramen, en bij het walsen schijnen er steeds meer en intensere geuren vrij te komen: eucalyptus, tijm, jeneverbes. Smaak is vlezig en geeft de subtiliteit van de Sangiovese schitterend weer: we proeven koffie, mokka, pitfruit, zwarte bosbessen, cassis. De tannines vormen het stevige sluitstuk. De verbazing wordt compleet als je verneemt dat deze wijn voor 100% op inox is gerijpt. Ondanks zijn forse alcoholgraad een enorme geraffineerde en fris-drinkbare wijn!

Marche Rosso "Oppidum"

100% Montepulciano. Montepulciano in sua purezza dus. Zeer dicht donkerpurper. Een wolk van een geur, beetje stoffig opnieuw, doet enerzijds denken aan oude tapijten (sic), anderzijds ruiken we massa's kruiden: laurier, tijm, rozemarijn, rozen, oostindische kers, lavendel. Een vleugje vlierbessen. Bij het walsen komt er duidelijk wat leder vrij. Smaak is enorm geconcentreerd, granulair met zeer presente maar zijdeachtige tannines. Beetje grafiet, en een dikke fruitpap van bramen en krieken. Alweer zeer krachtig (14,5° alcohol), intussen kennen we de stijl van het huis...

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 27/03/2008