Over de broers Bartolomei |
|
De provincie "Ascoli Piceno" is het zuidelijkste deel
van de Marken, "Marche" in het Italiaans. De typische
wijnen van de streek zijn de witte Falerio en de rode Rosso Piceno.
De streek kampt met een kneusjesimago en heeft het moeilijk om daar
onderuit te komen. Afgezien van de Verdicchio, zijn wijnen uit de
Marken buiten Italië sowieso al weinig bekend.
De wijnboerderij "Ciù Ciù" (spreek uit:
"tsjoetsjoe") bestaat sinds 1970 en ontleent zijn naam
aan de roepnaam van een van de familievaderen Bartolomei. Sinds
enkele jaren hebben de twee broers Massimiliano en Walter Bartolomei
alles op kwaliteit gezet: lagere rendementen, geïntegreerde
landbouw, rigoureuze selectie van de druiven, moderne keldertechnieken.
Alles wordt eraan gedaan opdat de wijnen een nauwgezette weergave
zouden zijn van de druiven en de terroir. Geen "internationale"
stijl hier (hoewel er, eerlijkheidshalve, ook experimenten in die
richting ondernomen worden), maar uitermate rijpe (zijn het niet
overrijpe) en krachtige wijnen die barsten van persoonlijkheid en
expressie. |
|
|
|
De wijnen van de Azienda Vitivinicola
Ciù Ciù |
|
Falerio "Oris" |
|
Sinds
een tiental jaren zijn enkele locale, bijna vergeten witte variëteiten
van de zuidelijke Marken terug in ere hersteld en duidelijk aan
een opmars bezig: de Passerina en de slechts onlangs opnieuw in
cultuur genomen Pecorino. Samen met de Trebbiano vormen ze de assemblage
voor deze "Falerio", die zijn florale aroma aan de eerste
druif en zijn sappige frisheid aan de tweede ontleent.
Inderdaad een zeer florale neus, aangevuld met ananas en noten.
In de smaak eerder pistachenoten en amandelen, onderbouwd met frisse,
evenwichtige zuren. Gezien zijn robuustheid eerder een maaltijd-
dan een aperitiefwijn. Leuk prijskaartje. |
|
Passerina "Evoè" |
|
Is
voor 100% samengesteld met de autochtone Passerina die een lichtere
structuur heeft dan de zeer robuuste Pecorino. Een zeer fijne, florale
neus van witte bloesems en geel fruit. Bij het walsen wordt de kruidige
toets merkbaar en krijg je impressies van koriander en fris exotisch
fruit. In de mond ontrolt zich een mooi (citrus-)fruitpallet van
tangerine en sinaasappel. Zeer evenwichtige zuren in de afdronk.
Een verrassend frisse en lichte witte wijn uit hartje Italië. |
|
Rosso Piceno "Bacchus" |
|
50%
Montepulciano, 50% Sangiovese. De rode tafelwijn van het huis. Een
fruitige bosbessenneus. In de mond stevig, met frisse zuren en al
bij al bescheiden tannines. |
|
Rosso Piceno Superiore
"Gotico" |
|
75%
Montepulciano, 25% Sangiovese. Dat uit zich in de eerste plaats
al in de zeer dichte, donkere kleur. Een zeer diepe geur, beetje
stoffig, rotsig (sic) zelfs, we ruiken ook rijpe pruimen,
en kruiden als munt en lavendel. Smaak is zacht en vol, met zijden,
granulaire tannines die na een tijdje doorproeven toch flink komen
opzetten. Warm en evenwichtig, met een lange en aangename afdronk.
Een wijn om u tegen te zeggen (14° alcohol) en in alle opzichten
groots voor zijn prijs. |
|
Marche Rosso "Saggio" |
|
100%
Sangiovese. Sangiovese in sua purezza dus. Wat ons betreft
en schitterende ontdekking: deze wijn heeft ons zondermeer omvergeblazen!
De kleur is licht geëvolueerd rood. De neus is verbluffend
complex, gesofisticeerd, gelaagd: leder, houtskool, pruimen, bramen,
en bij het walsen schijnen er steeds meer en intensere geuren vrij
te komen: eucalyptus, tijm, jeneverbes. Smaak is vlezig en geeft
de subtiliteit van de Sangiovese schitterend weer: we proeven koffie,
mokka, pitfruit, zwarte bosbessen, cassis. De tannines vormen het
stevige sluitstuk. De verbazing wordt compleet als je verneemt dat
deze wijn voor 100% op inox is gerijpt. Ondanks zijn forse alcoholgraad
een enorme geraffineerde en fris-drinkbare wijn! |
|
Marche Rosso "Oppidum" |
|
100%
Montepulciano. Montepulciano in sua purezza dus. Zeer dicht
donkerpurper. Een wolk van een geur, beetje stoffig opnieuw, doet
enerzijds denken aan oude tapijten (sic), anderzijds ruiken
we massa's kruiden: laurier, tijm, rozemarijn, rozen, oostindische
kers, lavendel. Een vleugje vlierbessen. Bij het walsen komt er
duidelijk wat leder vrij. Smaak is enorm geconcentreerd, granulair
met zeer presente maar zijdeachtige tannines. Beetje grafiet, en
een dikke fruitpap van bramen en krieken. Alweer zeer krachtig (14,5°
alcohol), intussen kennen we de stijl van het huis... |
|
|