Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Birgit Eichinger

Birgit Eichinger is een van de boegbeelden van een nieuwe lichting Oostenrijkse wijnmakers.
Gestart vanuit het ouderlijk bedrijf in 1992 is haar wijngoed nu 8 hectaren groot, met percelen op de bekendste wijnbergen van Strass in het Kamptal (waaronder de Heiligenstein).
Het Kamptal is iets minder bekend dan het nabijgelegen Wachau, maar dankzij de unieke bodem, die bestaat uit oergesteente en löss, ontstaan er onnavolgbare, mineralige Veltliners. Bovendien zijn de rendementen die Eichinger hanteert extreem laag (30 hl per hectare voor de wijnen die wij aanbieden), wat nog extra bijdraagt tot de dichtheid en subtiele kracht van de wijnen. De wijnen die wij u aanbieden zijn gerijpt op inox vaten, hier is geen hout aan te pas gekomen.
Eichinger is lid van het wijncollectief "Vinovative", dat experimenteert met innovatieve wijnbouwtechnieken, en maakt, net zoals Birgit Braunstein overigens, deel uit van "11 Frauen und Ihre Weine", een groep die de aandacht wil vestigen op de vrouwelijke wijnbouwers in Oostenrijk.
Meer dan de helft van de productie van het wijngoed Eichinger wordt geëxporteerd naar West-Europa of Noord-Amerika.

De wijnen van het Weingut Eichinger
Roter Veltliner Wechselberg

De Roter Veltliner is een variant van de befaamde Grüner Veltliner (hoewel dit niet helemaal zeker is!). Het is alleszins een druif die het van zijn stevige body en zijn kruidigheid moet hebben. Een kruidige neus van rijpe meloenen. Slanke zuren in de smaak en een stevige maar volronde body. Een maaltijdwijn die het goed doet bij een hele waaier van gerechten.

Grüner Veltliner Wechselberg

Een uiterst geconcentreerde en minerale Grüner Veltliner. Een dichte wolk van marsepein, appelsalie, gedroogde ananas en gember. Complexiteit troef! In de mond slank met elegante zuren. De nodige passievrucht en ananas en een vleug kumquats, gekruid met tijm en appelsalie. Een prijs-kwaliteit-topper!

Grüner Veltliner Gaisberg

Dit is de meest mineralige en gesofisticeerde Grüner Veltliner van het Weingut Eichinger, afkomstig van de best gelegen percelen op de Gaisberg. Groengele kleur. Een geur van bergkruiden, thijm, munt, honing, een beetje romig zelfs. In de smaak mooie, zachte zuren met mango, mirabellen, munt en een klein beetje kumquats. Verrassend geconcentreerd (niet zo verrassend als je weet dat het rendement slechts 30 hectoliter per hectare bedraagt!). Een superwijn met een enorm potentieel.

Prijsbeest

Op de "Wine World Awards" van het Britse wijnmagazine "Decanter" won Birgit Eichinger in oktober 2005 de "International Riesling Trophy" voor haar Riesling Heiligenstein 2003. Ze liet daarmee de concurrentie uit de Elzas, Duitsland, Australië en de Verenigde Staten achter zich. Eens te meer een bewijs van de uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen van het huis.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 05/11/2007