Over Angelo en Luigi Neri |
|
|
La
Guarda is het kleine familiale wijnbedrijf van Luigi en Angelo Neri
in de heuvels van de Valtènesi, de streek die grenst aan
de zuidelijke westoever van het Gardameer. Dit is de regio Lombardije,
provincie Brescia. De Neri's stammen uit Milaan, waar de familie
sinds 1870 wijn maakte op basis van druiven uit de meest verscheiden
regio's van Noord-Italië, bij voorkeur die van kleine artisanale
wijnbouwers. Pas in 1970 kocht vader Angelo een wijngaard in de
Valtènesi en begon men wijn te maken met eigen druiven.
Velen benijden Luigi Negri, die het bedrijf van zijn vader overnam,
om zijn wijngaarden. Die liggen op een hoogte van 370 meter en hebben
veruit de interessantste minerale bodems van de streek. Om de oorsprong
van deze heuvels te verklaren, moeten we teruggaan tot de laatste
ijstijd, toen de gletsjers de (fossiele) gesteenten hier gedurende
lange tijd ophoopten en zo de morenenheuvels vorm gaven. Een betere
bodem voor wijnbouw kun je moeilijk vinden...
Het Gardameer aan de voet van de heuvels zorgt voor gematigde temperaturen
en voldoende vochtigheid. De nabijheid van de bergen garandeert
de luchttoevoer. Van deze omstandigheden maakt Luigi Negri maakt
optimaal gebruik om karaktervolle en verrassende rode wijnen te
maken met al bij al een vrij laag alcoholgehalte en een groot bewaringspotentieel.
In de eerste plaats de Groppello, van een plaatselijke blauwe druif
met compacte trossen. Alle wijnen dragen de appellatie "Garda".
|
|
|
|
De wijnen van La Guarda |
|
Garda Classico Chiaretto |
|
Een
beresterke, gespierde rosé op basis van minstens 95% Groppello
(zie ook hieronder). Donkerroze en licht sprankelend. Intens aroma
van rood fruit. Zeer sappig en droog in de mond en met een fijne,
lange afdronk. Top bij een licht maaltijd.
|
|
Garda Classico Rosso |
|
Deze
rode basiscuvée is niet alleen qua prijs een aangename verrassing.
Robijnrood. Een indringende, zilte geur met granaatappel en dennennaalden.
In de smaak, fris en peperig, verrassen de minerale tannines. Een
wijn met een serieuze "beet" en niettemin van lichte textuur
(12% alcohol).
|
|
Garda Classico Groppello |
|
De Groppello is de typische druif van de Valtènesi en de
verrassende expressie van zijn terroir. En aangezien de Neri's eigenaar
zijn van de hoogstgelegen wijngaarden van de streek met veruit de
interessantste minerale bodems, krijgt hun Groppello een wel heel
uitgesproken zilt en kruidig karakter. Na een relatief korte gisting
rijpt de wijn gedurende een jaar op inoxen tanks. Robijnrood. Een
intense geur van pitfruit en tijm. Ook in de smaak is er een sterke
kruidencomponent en een zeer aangename tanninetoets. |
|
Garda Barbera |
|
Deze
Barbera is een absolute voltreffer. De druif uit de Piemonte maakt
sier in de Valtènesi. Jaargang 2004, maar nog steeds gebald
en krachtig. Na de gisting heeft deze wijn een jaar gerijpt op barrique.
Zeer donkerpaars. Bij het walsen stijgt een herfstige, dierlijke
geur op, zeer gelaagd en indringend. De smaak getuigt van eenzelfde
kracht en valt na de mooie intro niet plat op zijn buik. |
|
|