Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Michael Gutzler

Rheinhessen is het grootste Duitse wijngebied en strekt zich uit tussen Mainz, Bingen en Worms, in een grote bocht van de Rijn. In het zuidelijke deel van dit glooiende heuvelland ligt het dorpje Gundheim, waar Gerhard en (zoon) Michael Gutzler thuis zijn.
De Gutzlers bewerken een kleine 15 hectaren wijngaarden in de wijde omgeving waaronder gerenommeerde percelen in Gundheim, Westhofen, Alsheim en Worms (aan de Liebfraukirche!). Kwaliteit ontstaat in de wijngaard, is de filosofie van het huis, en is het product van bodem, ligging, microklimaat, druivensoort en de kunde van de wijnmaker. Meer dan driekwart van de wijngaarden is beplant met spätburgunder en riesling. De Gutzlers zijn voorstanders van een dichte beplanting: de wijnstokken worden op een extreem korte afstand van 60 à 70 cm van elkaar geplant, wat de concurrentie tussen de planten aanwakkert en ertoe leidt dat de wortels dieper de bodem in gaan. Dit fenomeen versterkt de mineraliteit van de wijnen.
Net als Stefan Winter is Michael Gutzler mede-oprichter van het wijncollectief "Message in a bottle", dat een 20-tal jonge wijnmakers uit Rheinhessen verzamelt en dat kwaliteit en vernieuwing hoog in het vaandel voert.

De wijnen van het Weingut Gutzler
Spätburgunder Gutswein

Dit is de basisburgunder van het huis, en wat voor één! Gerijpt op grote houten vaten. Redelijk donker voor een pinot noir. Verrassend fijn aroma van verse vijgen, pruimen en rode neusjes, mineraal en zilt. In de smaak ontwaren we een spanning tussen het levendige fruit en de intense mineraliteit. We proeven frambozen, krieken zelfs, lekkere zuren. Dit is een wijn met een serieuze "beet". Opmerkelijk is de zilte toets die zo kenmerkend is voor de wijnen uit de buurt van Westhofen. Het moet de terroir zijn...

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 01/10/2010