Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Elio Ottin

Tiens, verkoop jij Ottin? Vroeg iemand ons op de Master Winefair in november. Ja, inderdaad. De verbazing is begrijpelijk. In Italië is Elio Ottin niet minder dan een cultwijnmaker die cultwijnen produceert. Ottin woont en werkt in Val d'Aosta, spreekt de lokale patois (Ottin spreek je dus uit op zijn Frans) en brengt sinds 2008 wijnen op de markt als zelfstandig wijnmaker. Zijn wijngaarden bevinden zich in Saint-Christophe, vlakbij Aosta en op ongeveer 600 hoogtemeters. Gericht op het zuiden en dus de hele dag blootgesteld aan de zon. Ottin maakt unieke wijnen die niet minder dan een belevenis zijn, symfonieën van unieke geuren en smaken.

De wijnen van Ottin
Petite Arvine

De petite arvine is een Zwitserse druivensoort die de oversteek heeft gemaakt van de Valais naar Val d'Aosta. Trefwoorden: kruidig, geconcentreerd. Een bewaarwijn die uitdiept en gesofisticeerder wordt met de jaren. Een groenig geel. Aroma gaat van ananas over rabarber naar frisse pompelmoes. Smaak is kruidig, mineraal, ziltig, doortrokken van verse bergkruiden. Een volle, evenwichtige wijn.

Fumin

De fumin is een typische druivensoort uit Val d'Aosta. Een intense en rijke wijn. In de neus bramen, cassis en sigaren. Verrassend licht en dynamisch van smaak, met nadrukkelijke tannines. Kan nogal streng overkomen in zijn jonge jaren en dus wordt hij liefst wat ouder gedronken. Komt ook terug in de Torette (zie hieronder).

Torette Supérieur

Dit is een wijn waar Elio Ottin apetrots op is en die (in het algemeen) de streek terug op de wijnkaart heeft gezet. 90% petit rouge en 10% fumin, twee lokale druivensoorten. Dieppaars. Een bijna animaal aroma van bramen en eucalyptus. Smaak is vol en fluwelig, een festival van bosvruchten, eindigend op een toets van witte peper en gember. Lange afdronk. Een fascinerende wijn.

Pinot Noir

De Franse klassieker vind je ook in Val d'Aosta terug. Nochtans is de expressie typisch "valdôtain", gericht op finesse en elegantie. Elio Ottin zegt hier zelf over: "Mon père adorait le Pinot Noir. A cette époque-là, personne n’avait l’habitude de vinifier ce cépage en pureté car il était trop différent des autres cépages valdôtains classiques. Lui le faisait, il aimait ce vin et vendait le peu de bouteilles qu’il produisait dans les restaurants de l’endroit. C’est de là que vient ma passion, c’est de lui que je l’ai héritée."

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 04/03/2017