Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Filippo en Barbara Scienza

Vallarom is de naam van de bio-wijnboerderij van Filippo en Barbara Scienza. De wijngaarden van Vallarom vind je in de buurt van het stadje Avio. Ze liggen hoog in de vallei van de Adige, vlak onder de verticale krijtrotsen die zo bepalend zijn voor het uitzicht van de vallei. Het krijt vind je terug in de ondergrond. Boven waait een strakke bries, die zorgt voor verluchting en afkoeling in de naar het zuidoosten gerichte wijngaarden. Dit verklaart alvast de lichte en fijne structuur van de wijnen van Vallarom, die zeker niet kreunen onder de alcohol. Het minste wat je van Filippo en Barbara kunt zeggen, en bij uitbreiding ook van hun wijnen, is dat ze persoonlijkheid hebben. Barbara wordt op de website omschreven als "una pura carica di adrenaline", iets wat wij niet zullen tegenspreken. De druiven van Vallarom worden gecultiveerd zonder pesticiden en de wijnen komen ongefilterd op de fles. Iedere wijn is een zinnenprikkelende belevenis. Autochtone, robuuste druivensoorten zoals de Marzemino en de Lambrusco Enantio vormen de solide basis van het sortiment. Alle wijnen zijn bio-vegan gecertifieerd.

De wijnen van Vallarom
Vadum Caesaris Metodo Familiare

De Vadum Caesaris Metodo Familiare is een frizzante op basis van Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon Bianco en Riesling Renano. Hij is ongefilterd en afgesloten met een kroonkurk. Vóór het uitschenken best een tijdje rechtop laten staan zodat de gist zich onderaan de fles nestelt. Bleekgele kleur. Het aroma is er een van tropisch fruit en brooddeeg. De smaak is ongemeen fris en ongecompliceerd plezierig: wit fruit, groene appels en broodkruim. De gisting wordt in gang gezet door de toevoeging van biologische kandijsuiker. Dankzij de in de fles aanwezige gisten is de wijn jaren te bewaren en wint hij in de loop van de tijd zelfs nog aan diepgang en complexiteit.

Trentatre

De Trentatre (33) tenslotte is een (witte) cuvée van Moscato Giallo, Nosiola en Verdealbare. Alle drie traditionele groene druivensoorten uit de Vallagarina. De druiven zijn afkomstig van verschillende producenten uit verschillende delen van Trentino. In de neus de typische muskaat (wij refereren naar de druif, niet naar de specerij), groene appel en gedroogde abrikoos. De smaak is intens fruitig en mooi rond met een prikkelende aciditeit. Een klein bittertje sluit deze mooie evenwichtsoefening op gepaste wijze af.

Marzemino

De Marzemino geniet enige bekendheid omdat hij wordt bezongen in Mozarts opera Don Giovanni ("Versa il vino! Eccellente Marzimino!"). In die tijd was de wijn dus al een fenomeen tot in Wenen toe. De Marzemino is donker dieprood en heeft een kruidig aroma: zuiver, een beetje stoffig met hints van gerookt vlees en bospaddestoelen, romig ook. Smaak is heerlijk smeuïg, zacht maar gestructureerd, pruimig zouden we bijna zeggen, eindigend op amandelen en een pepertje. Een Marzemino laat zich bij voorkeur jong en eventueel ook gekoeld drinken bij charcuterie en lichte gerechten.

Fuflus

De Fuflus is een donkere, dikke, vettige wijn op basis van de Franse druivensoorten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. De naam verwijst naar de lokale benaming voor de Adige en naar de Etruskische god van de wijn, Fufluns. Het aroma refereert aan bosvruchten, maar ook aan grafiet, koffie en chocolade. Ondanks de 18 maanden barrique geen spoor van hardheid. Het blijft geheel zacht en speels.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 15/11/2016