Over Filippo en Barbara Scienza |
|
Vallarom is de naam van de bio-wijnboerderij
van Filippo en Barbara Scienza. De wijngaarden van Vallarom vind
je in de buurt van het stadje Avio. Ze liggen hoog in de vallei
van de Adige, vlak onder de verticale krijtrotsen die zo bepalend
zijn voor het uitzicht van de vallei. Het krijt vind je terug in
de ondergrond. Boven waait een strakke bries, die zorgt voor verluchting
en afkoeling in de naar het zuidoosten gerichte wijngaarden. Dit
verklaart alvast de lichte en fijne structuur van de wijnen van
Vallarom, die zeker niet kreunen onder de alcohol. Het minste wat
je van Filippo en Barbara kunt zeggen, en bij uitbreiding ook van
hun wijnen, is dat ze persoonlijkheid hebben. Barbara wordt op de
website omschreven als "una pura carica di adrenaline",
iets wat wij niet zullen tegenspreken. De druiven van Vallarom worden
gecultiveerd zonder pesticiden en de wijnen komen ongefilterd op
de fles. Iedere wijn is een zinnenprikkelende belevenis. Autochtone,
robuuste druivensoorten zoals de Marzemino en de Lambrusco Enantio
vormen de solide basis van het sortiment. Alle wijnen zijn bio-vegan
gecertifieerd. |
|
|
|
De wijnen van Vallarom |
|
Vadum Caesaris Metodo
Familiare |
|
De
Vadum Caesaris Metodo Familiare is een frizzante op basis van Pinot
Bianco, Chardonnay, Sauvignon Bianco en Riesling Renano. Hij is
ongefilterd en afgesloten met een kroonkurk. Vóór
het uitschenken best een tijdje rechtop laten staan zodat de gist
zich onderaan de fles nestelt. Bleekgele kleur. Het aroma is er
een van tropisch fruit en brooddeeg. De smaak is ongemeen fris en
ongecompliceerd plezierig: wit fruit, groene appels en broodkruim.
De gisting wordt in gang gezet door de toevoeging van biologische
kandijsuiker. Dankzij de in de fles aanwezige gisten is de wijn
jaren te bewaren en wint hij in de loop van de tijd zelfs nog aan
diepgang en complexiteit. |
|
Trentatre |
|
De
Trentatre (33) tenslotte is een (witte) cuvée van Moscato
Giallo, Nosiola en Verdealbare. Alle drie traditionele groene druivensoorten
uit de Vallagarina. De druiven zijn afkomstig van verschillende
producenten uit verschillende delen van Trentino. In de neus de
typische muskaat (wij refereren naar de druif, niet naar de specerij),
groene appel en gedroogde abrikoos. De smaak is intens fruitig en
mooi rond met een prikkelende aciditeit. Een klein bittertje sluit
deze mooie evenwichtsoefening op gepaste wijze af. |
|
Marzemino |
|
De
Marzemino geniet enige bekendheid omdat hij wordt bezongen in Mozarts
opera Don Giovanni ("Versa il vino! Eccellente Marzimino!").
In die tijd was de wijn dus al een fenomeen tot in Wenen toe. De
Marzemino is donker dieprood en heeft een kruidig aroma: zuiver,
een beetje stoffig met hints van gerookt vlees en bospaddestoelen,
romig ook. Smaak is heerlijk smeuïg, zacht maar gestructureerd,
pruimig zouden we bijna zeggen, eindigend op amandelen en een pepertje.
Een Marzemino laat zich bij voorkeur jong en eventueel ook gekoeld
drinken bij charcuterie en lichte gerechten. |
|
Fuflus |
|
De
Fuflus is een donkere, dikke, vettige wijn op basis van de Franse
druivensoorten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.
De naam verwijst naar de lokale benaming voor de Adige en naar de
Etruskische god van de wijn, Fufluns. Het aroma refereert aan bosvruchten,
maar ook aan grafiet, koffie en chocolade. Ondanks de 18 maanden
barrique geen spoor van hardheid. Het blijft geheel zacht en speels. |
|
|
|