Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Leonardo Pizzolo

U vindt de Montepulciano d'Abruzzo maar een simpel wijntje? Vergeet de montepulciano's uit de Abruzzen die u tot nog toe hebt geproefd, want ze hebben weinig te maken met de wijnen die Leonardo Pizzolo maakt in Popoli, niet ver van L'Aquila in de Appenijnen. We zitten hier hoog in de bergen waar het 's nachts - ook in de zomer - koud is en waar het in de winter steevast vriest en sneeuwt. Waar de bodem stenig en arm is en de natuur zich niet laat temmen. Andere omstandigheden dan in de vlakte naar de Adriatische Zee toe, waar 95% van de montepulciano wordt verbouwd en waar het veel warmer is dan in de bergen. Dat is de eerste verklaring voor de uniciteit van de wijnen van het huis.
Pizzolo ziet het als zijn missie om de trebbiano en de montepulciano in eer te herstellen, lees: ze de mineraliteit en diepgang te geven die ze van nature hebben, indien geteeld in de juiste omgeving en gemaakt op de juiste manier. En in het geval van Valle Reale is de juiste productiewijze de spontane gisting van de druiven, in het Italiaans: "fermentazione spontanea". Door de spontane gisting behouden trebbiano en montepulciano hun typische karakter: stoer, zeker, maar ook aards en met een mineraliteit die je niet verwacht van Italiaanse wijnen.

De wijnen van de Azienda Agricola Valle Reale
Trebbiano d'Abruzzo

Afkomstig van een kalkrijk terrein. Een zeer florale neus met een vleug citrus. In de mond aangenaam en evenwichtig, met frisse zuren in de aanbieding.

Montepulciano d'Abruzzo Valle Reale

Visitekaartje van het huis en eveneens het product van de "fermentazione spontanea". Een zeer rijk aroma van bramen en blauwe bessen. Een smaak met een goeie beet en flinke zuren. Tannines zijn aanwezig maar niet opdringerig. Lange afdronk. Veel waar voor zijn geld.

Montepulciano d'Abruzzo Sant' Eusanio

De druiven voor deze wijn worden geteeld op het hoogst gelegen perceel van het domein, dat voor meer dan 60% uit gesteente bestaat. Een pak gesofisticeerder dan de "gewone" montepulciano: een zeer aards en complex aroma dat dagenlang kan evolueren. In de mond de volle smaak van rijpe krieken. Evenwichtig en elegant. Is dit werkelijk een montepulciano d'abruzzo?

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 06/10/2012