Over Leonardo Pizzolo |
|
|
|
U vindt de Montepulciano d'Abruzzo maar een simpel wijntje? Vergeet
de montepulciano's uit de Abruzzen die u tot nog toe hebt geproefd,
want ze hebben weinig te maken met de wijnen die Leonardo Pizzolo
maakt in Popoli, niet ver van L'Aquila in de Appenijnen. We zitten
hier hoog in de bergen waar het 's nachts - ook in de zomer - koud
is en waar het in de winter steevast vriest en sneeuwt. Waar de
bodem stenig en arm is en de natuur zich niet laat temmen. Andere
omstandigheden dan in de vlakte naar de Adriatische Zee toe, waar
95% van de montepulciano wordt verbouwd en waar het veel warmer
is dan in de bergen. Dat is de eerste verklaring voor de uniciteit
van de wijnen van het huis.
Pizzolo ziet het als zijn missie om de trebbiano en de montepulciano
in eer te herstellen, lees: ze de mineraliteit en diepgang te geven
die ze van nature hebben, indien geteeld in de juiste omgeving en
gemaakt op de juiste manier. En in het geval van Valle Reale is
de juiste productiewijze de spontane gisting van de druiven, in
het Italiaans: "fermentazione spontanea". Door de spontane
gisting behouden trebbiano en montepulciano hun typische karakter:
stoer, zeker, maar ook aards en met een mineraliteit die je niet
verwacht van Italiaanse wijnen. |
|
|
|
De wijnen van de Azienda Agricola Valle
Reale |
|
Trebbiano d'Abruzzo |
|
Afkomstig
van een kalkrijk terrein. Een zeer florale neus met een vleug citrus.
In de mond aangenaam en evenwichtig, met frisse zuren in de aanbieding. |
|
Montepulciano d'Abruzzo
Valle Reale |
|
Visitekaartje
van het huis en eveneens het product van de "fermentazione
spontanea". Een zeer rijk aroma van bramen en blauwe bessen.
Een smaak met een goeie beet en flinke zuren. Tannines zijn aanwezig
maar niet opdringerig. Lange afdronk. Veel waar voor zijn geld. |
|
Montepulciano d'Abruzzo
Sant' Eusanio |
|
De
druiven voor deze wijn worden geteeld op het hoogst gelegen perceel
van het domein, dat voor meer dan 60% uit gesteente bestaat. Een
pak gesofisticeerder dan de "gewone" montepulciano: een
zeer aards en complex aroma dat dagenlang kan evolueren. In de mond
de volle smaak van rijpe krieken. Evenwichtig en elegant. Is dit
werkelijk een montepulciano d'abruzzo? |
|
|
|