Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Georg Ramoser

Met beide voeten staat-ie in de traditie, en toch is Georg Ramoser een van de meest vernieuwende wijnmakers in Zuid-Tirol. Een vakman in hart en nieren, is zijn grootste bekommernis steeds een goede prijs-kwaliteit-verhouding te bieden. Kleinschalig (zijn wijngaarden beslaan een goeie 4 hectaren), maar succesvol experimenterend met de in Zuid-Tirol intussen ingeburgerde Chardonnay en Merlot. De meeste erkenning oogst Ramoser met zijn Lagrein Riserva, die de laatste jaren hoog scoort in de vakgidsen.
Ondanks het succes van zijn Lagrein, is hij nog het meest trots op de Sankt-Magdalener, waarvoor de belangstelling, ook in Italië zelf, duidelijk toeneemt. Was dit ooit een lichtzoete, oppervlakkige tafelwijn, dan maakt (onder andere) Ramoser er een intens fruitige wijn van met een solide structuur.
Naast de wijngaarden rondom het "Untermoserhof" in Sankt-Magdalena, een onooglijk dorpje dat als het ware achter de heuvel ligt van de grootstad Bozen, heeft Ramoser een perceel in Eppan-Berg, iets westelijker aan de "Südtiroler Weinstrasse". Daar worden, in een dichte leembodem, de Chardonnay en de Merlot verbouwd.

De wijnen van Georg Ramoser
Sankt-Magdalener Klassisch

Vernatsch (in het Italiaans Schiava) is de meest voorkomende druif in Zuid-Tirol en de basis van menig vlotdrinkend tafelwijntje. De St-Magdalener is sinds lang een van de meest bekende Vernatsch-producten, en de wijn wordt de laatste jaren nieuw leven ingeblazen door kwaliteitsgerichte producenten zoals Georg Ramoser. Zijn "Magdalener" is een lichte, fruitige maar zeer droge rode wijn (97% Vernatsch, 3% Lagrein), die dankzij een korte vatrijping toch een stevige structuur heeft. "Klassisch" betekent dat de wijn afkomstig is uit een zeer beperkt oorsprongsgebied rondom Bozen. Een redelijk complexe neus van vanille en "quetschen". Smaak harmonisch, geconcentreerd-fruitig met leuke zuren en afsluitend op een pepertje. Een veelzijdige wijn, die ook gekoeld kan worden gedronken en zijn mannetje staat bij zowel vlees als vis.

Chardonnay

Georg Ramoser houdt niet van "holzbeladen" wijnen, en dat is duidelijk te merken aan deze florale en zeer fruitige Chardonnay, die voor slechts 5% vatgerijpt is. Een mooi voorbeeld van een typische Zuidtiroolse Chardonnay trouwens, in die zin dat de wijn ondanks het geconcentreerde fruit mooi strak en droog blijft.

Lagrein

De Lagrein is een oeroude inheemse soort, waarvan men donkere, dichte wijnen met een chocoladebittertje maakt. De druiven voor de Lagrein "Normal" groeien in de plattere wijngaarden onder het "Untermoserhof". Zomer 2003 was ook in Bozen bepaald heet, en laat dat nu net de ideale weersgesteldheid zijn voor de Lagrein-druif. Deze wijn is net gebotteld na gedurende 6 maanden te hebben gerijpt op houten vaten. Mokka en bosvruchten in de neus, een vleugje zwarte truffel zelfs. De smaak is vol en fruitig, de mokka overheerst maar is zacht en perfect afgerond. Eens de wijn wat ouder wordt, ontwikkelt zich een tertiaire, ja zelfs dierlijke geur. Net zoals de Sankt-Magdalener is dit een uniek product dat zich moeilijk laat situeren ten opzichte van andere wijnen.

Lagrein Riserva

De druiven voor Lagrein Riserva zijn afkomstig van oude stokken op de steilste slopen rondom het "Untermoserhof". Een "Riserva" is gedurende twee jaar gerijpt op eiken vaten. Dit levert een wijn op die barst van karakter en vrucht. Ondoordringbaar van kleur; in de neus mokka en bramen. De smaak is geconcentreerd, met frisse, zachte tannines, en aan het eind het typische Lagrein-bittertje.

Merlot Riserva

Merlot gedijt het best in een volle zand- of leembodem. De leemgrond van Eppan-Berg, waar deze Merlot is aangeplant, daar geraak je na een meter graven met je schop nog amper door, zegt Ramoser.
Hier komt een rijke, rijpe, volle wijn uit voort. In de neus tabak en bramen, qua smaak een mooie structuur, zachte tannines en een heerlijk lange finale. Zeer drinkbaar, en "due bicchieri" in de Gambero Rosso 2004.
De Duitse wijnkenner en -schrijver Jens Priewe rekent Ramosers Merlot tot de beste van Zuid-Tirol, op het niveau van Lageder en andere grote "kellereien". In zijn laatste boek vernoemt hij Zuid-Tirol als een van de gematigd-warme streken waar de beste Merlots uit voortkomen. Ergo?

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 15/11/2008