Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Elisabeth Rücker

Lang geleden dat we nog zo van onze sokken zijn geblazen door wijnen als door die van Elisabeth Rücker. Elisabeth is een jonge sommelier die een paar jaar geleden het ouderlijk bedrijf in Unterretzbach, Oostenrijk heeft overgenomen en op een nieuwe leest geschoeid: meer dan ooit wordt alles in het werk gesteld om de unieke bodem van dit stukje Oostenrijk tot uitdrukking te brengen in wijnen van de hoogste kwaliteit. Waar het Weinviertel vroeger bekend stond om de grote hoeveelheden tafelwijn die het produceerde, is er nu ook hier een evolutie naar meer kwaliteit en ontdekt men eindelijk het enorme potentieel van dit wijngebied.
Typisch voor de wijnen van Rücker zijn hun elegantie en mineraliteit. De meeste hebben wat zuurstof nodig vóór ze hun geheimen prijsgeven, maar ontpoppen zich dan tot ideale maaltijdbegeleiders. We zouden ze willen karakteriseren met drie trefwoorden: tijd, intuïtie en maaltijd. Mysterieus? Proeven maar...

De wijnen van het Weingut Rücker
Weinviertel DAC

Een heel expressieve grüner veltliner. Lichtgroene schijn in het glas. Een heel kruidig aroma van engelwortel, kardemon en rozijnen. In de smaak meloen en kruiden en het typische pepertje. Droog met een mooie mineraliteit. Blijft lang "hangen".

Riezzante

De parelwijn van het huis. Bleekgeel met een mooie schuimkraag. Een kruidige, aromatische neus. Heel fris en monter in de mond, met pittige zuren: impressies van ananas, zure appel en citrus. Heel strak. Minder complex dan de stille riesling (zie hieronder), maar een (na)zomers plezier om te drinken.

Riesling

Een beer van een maaltijdwijn met een gesofisticeerde neus van abrikozen, sinaasappelschil en thijm. In de mond ervaren we het typische zachte fruit (abrikozen, marillen) van de Oostenrijkse riesling. Zeer mineraal en droog, met een schitterende "beet" en een lang einde. Top bij vis of gevogelte.

Chardonnay

De chardonnay is de lievelingsdruif van Elisabeth Rücker, en dat blijkt ook uit deze fruitgeladen krachtpatser. Een heel florale en wolkige neus met tropisch fruit. De smaak bevestigt: veel fruit en "power" maar ook elegant en gelaagd. Een krachtige wijn met een "warm" gevoel die het goed zal doen bij kaas- of andere stevige gerechten.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 12/09/2012