Niet-alledaagse wijn voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Erwin Tinhof

In 1990 pachtte Erwin Tinhof, na studies in Wenen en Montpellier en stages in de Languedoc en Zuid-Afrika, van zijn oom 6,5 ha wijngaarden in Eisenstadt. Dit is een stadje aan de voet van de Leithaberg, op een tiental kilometer ten westen van de Neusiedlersee. Hij maakte de toen radicale en eigenzinnige keuze om enkel inlandse druivensoorten als Neuburger, Muskat, Blaufränkisch en Zweigelt te verbouwen. Intussen is het aureaal aangegroeid tot een stevige 11 ha, waaronder de mooiste wijngaarden van Eisenstadt (Feiersteig, Kirchäcker, Neuwiese).
De flessenproductie van amper 40.000 geeft het al aan: hier wordt met zeer lage rendementen gewerkt (gemiddeld minder dan 40 hl per hectare). Tel daarbij een zo natuurlijk mogelijke manier van werken (manueel, geen pesticiden, geen kunstmatige mest), een zachte persing van de geselecteerde en met de hand geplukte druiven en een lange natuurlijke gisting en je komt uit bij karaktervolle wijnen met de nodige diepgang. Van de koppige Neuburger heeft Tinhof intussen zijn vlaggeschip gemaakt.
Erwin Tinhof is, net zoals onze andere producent Birgit Braunstein, lid van het collectief "Leithaberg", dat als doel heeft de unieke terroir van deze berg onder de aandacht te brengen. De Leithaberg is de laatste uitloper van de Vooralpen, net vóór die overgaan in de Pannonische (Hongaarse) vlakte of steppe. Het is een deel van een oude weggezakte bergketen waarvan het hoogste punt 484 meter boven de zeespiegel ligt en dat zich uitstrekt over 35 kilometer langsheen de Neusiedlersee. Typisch voor deze omgeving zijn de primaire gesteenten (mica leisteen, muschelkalk) en de warmtehoudende ondergrond. De bebossing en de hoogte zorgen gedurende de nacht en in de herfst voor afkoeling zodat de druiven tot een optimale fysiologische rijpheid kunnen komen.
Van de wijnen die onder de vlag "Leithaberg" worden gemaakt, wordt verwacht dat ze complex zijn, typisch, en diepgang hebben. Kortom, dat ze interessant en boeiend zijn. Zoals de wijnen van Erwin Tinhof dus.

De wijnen van het Weingut Tinhof
Neuburger

Geen gemakkelijke wijn maar een karaktertje. Groenig geel. Een complexe, kruidige geur van jeneverbes en rozemarijn. Smaak van witte perzik en limoen. Zachte zuren, en een pittige afdronk met een pepertje. Ver van saai en perfect bij lichte gerechten. Neuburger macht Spass.

Rosé Blaufränkisch

Echt babyroze. Een subtiele geur van rozen en fijne rode neusjes. Een smaak om in te bijten, zeer droog en zuiver, krachtig en toch subtiel, met witte en andere bessen in de aanbieding. Prettige afdronk. Een verrassend solide rosé.

Zweigelt

Diep purperrood. Zeer frisse en fruitige neus. Ook in de mond massa's fruit (bramen, bosbessen) met een kruidig pepertje en zeer zachte tannines. Een lichte en zeer drinkbare Zweigelt voor bij een zomerse maaltijd.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 19/06/2008